Novi kineski školsko borbeni-avion ulazi u proizvodnju

Avion je prikladan za napad, borbu i obuku (www.avic.com)

Kineski FTC-2000G, školsko-borbeni avion, krenuo je s procesom proizvodnje u gradu Anshunu u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Guizhou, izvijestila je stranica China Mil.

FTC-2000G je razvila kompanija Guizhou Aviation Industry Corporation u sastavu Aviation Industry Corporation of China (AVIC) kako bi se zadovoljila potražnja na međunarodnom tržištu, prenosi Defender.

Kompanija ima puno intelektualno vlasništvo nad avionom, prenosi Defender.

Očekuje se da će do kraja septembra obaviti prvi let. Borbena inačica FTC-2000 najvjerojatnije će biti prikazana na Zhuhai Air Show u novembruz radi demonstracije potencijalnim kupcima.

Avion je prikladan za napad, borbu i obuku.

Francusko-njemački avion

Također se može koristiti za izviđanje ili čak se u potpunosti konfigurirati u izviđački avion. Model može imati do sedam težišnih tačaka za teret i maksimalnu nosivost tri hiljade kilograma.

FTC-2000G je najnovija verzija aviona Guizhou JL-9 koji se nalazi u sastavu Ratne avijacije i Ratne mornarice.

Međutim, AVIC planira FTC-2000G kao zamjenu francusko-njemački Alpha Jet za obuku, te za low cost laki borbeni avion uz neka ograničenja performansi.

Čak i prije nego što je pokrenuta puna serijska proizvodnja, FTC-2000 već je pronašao prvog kupca u Sudanu koji je naručio tri takva aviona.

Izvor: Agencije