Novi korupcijski skandal trese Vladu Brazila

Brazilske vlasti suočene su s velikim korupcijskim skandalom. Predsjednik Donjeg doma brazilskog Kongresa Eduardo Cunha optužen je za primanje mita za dodjelu velikih graditeljskih ugovora. Ti navodi dodatno su pojačali zahtjeve da se podigne optužnica i protiv predsjednice Brazila Dilme Rousseff.

Cunha, koji se povezuje sa s brazilskom predsjednicom odbacuje te navode i ističe kako više ne podržava ni koalicijsku Vladu.

„Ne želim da me uvuku u tu prljavu politiku kako bi me pritisnuli da promijenim svoj stav. Upravo zbog toga, od danas više ne podržavam Vladu“, kazao je.

Optužbe protiv Cunhe došle su manje od 24 sata nakon što su tužioci najavili otvaranje istrage za korupciju protiv popularnog bivšeg predsjednika Luisa Inacija Lule da Silve, iz Brazilije javlja novinarka Al Jazeere Kimberly Halkett.

„Istraga je zaprepastila brazilske glasače, jer je Lula napustio mjesto predsjednika dok je imao podršku 83% Brazilaca. Na valu njegove popularnosti dvaput je birana i njegova nasljednica, trenutna predsjednica Dilma Rousseff“, ističe ona.

Oproštaj od Kirchner

Već mjesecima traju istrage i hapšenja odgovornih ljudi iz državne naftne kompanije Petrobras, kao i političara povezanih s predsjednicom koja kaže kako nema namjeru odstupiti. Ipak, opozicija u Kongeresu, ali i sve veći broj Brazilaca organiziraju proteste u kojima pozivaju na podizanje tužbe protiv Rousseff.

Skandal se dešava u nepovoljnom trenutku za predsjednicu, dok se u glavnom gradu  Braziliji, održava samit Mercosura, regionalnog trgovinskog saveza.

Rousseff nije mnogo govorila o skandalima, umjesto toga, održala je emotivan oproštajni govor za predsjednicu Argentine Kristinu Kirchner.

„Želim istaknuti da će ona u Brazilu uvijek imati prijatelje s kojima će moći dijeliti snove i nade“, kazala je.

Rousseff je plakala, jer je ovo posljednji samit Mercosura na kojem Kirchner prisustvuje. No, s obzirom na okolnosti, ovo bi možda mogao biti i posljednji samit za predsjednicu Brazila.

Izvor: Al Jazeera