Novi kredit Agrokoru od 80 miliona eura

Izvanredni povjerenik hrvatskog koncerna Agrokor Ante Ramljak izvijestio je u četvrtak kako je s četiri hrvatske banke potpisan ugovor o kreditu u iznosu od 80 milijuna eura. 

Kredit je s kamatnom stopom 4,97 posto, na rok od 15 mjeseci.

Već je dan nalog da se ta sredstva puste u sustav grupe i svim dobavljačima tvrtki članica koncerna Agrokor. Od sutra počinje plaćanje svim dobavljačima Konzuma, Tiska, Jamnice, Leda i svih kompanija unutar grupe, rekao je Ramljak novinarima.

„Mislim da smo napravili veliku stvar. Isto tako, sve plaće su isplaćene. Tako da smo ovaj tjedan završili s vrlo pozitivnim i dobrim rezultatima“, ocijenio je Ramljak.

Kako je najavio, prvi koji će dobiti novac od tog kredita bit će „nekoliko tisuća malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i srednjih poduzeća, koji mjesecima nisu bili plaćeni“.

Izvanredni povjerenik Agrokora ne vidi nikakve probleme s „lex Mercatorom“, koji je slovenska Vlada uputila Parlamentu.

„U kontaktu smo s Upravom Mercatora i oni su potvrdili da nije bilo nikakvih plaćanja niti uzimanja likvidnih sredstava od Mercatora. Čak i pozdravljam odluku slovenske Vlade da imenuje povjerenika koji će pratiti kako Uprava Mercatora funkcionira i kakva su plaćanja između Mercatora i Agrokora“, kazao je Ramljak.

Sberbank posudio Agrokoru 100 miliona eura

Istovremeno je predsjednik uprave hrvatske podružnice Sberbanka Mario Henjak potvrdio kako je ta banka u ruskom vlasništvu prije mjesec posudila Agrokoru 100 milijuna eura za plaćanje dobavljača, poreza i isplatu plaća.

Na redovitom dnevnom obraćanju novinarima, koji se održava u Agrokoru otkad je u koncern ušao vladin povjerenik Ante Ramljak, čelni čovjek Sberbanka je rekao kako je odobreni kredit bio u funkciji stabilizacije poslovanja.

Precizirao je kako je 75 milijuna eura potrošeno na plaćanje dobavljača, 21 milijun eura otišao je na poreze, a četiri milijuna eura potrošena su na plaće zaposlenika.

“To je dalo koncernu priliku za predah i stabilizaciju te je bio prvi korak prema zakonu o izvanrednoj upravi koji je sada na snazi. Svi razumiju našu poziciju i jasno je da je taj kredit odobren u vrijeme velike krize Agrokora. Direktno je utjecao na stabilizaciju poslovanja”, rekao je Henjak.

Ubrzo je stiglo i priopćenje iz Sberbanka, u kojem je navedeno kako ta banka “želi imati razumijevanje svih uključenih aktera oko namjere da zaštiti svoje nedavno ulaganje u visini od 100 milijuna eura na način da dobije status super seniorityja, obzirom na vremenski trenutak i okolnosti kada su sredstva plasirana”.

Plenković: Vlada pokazala snagu

Hrvatski premijer Andrej Plenković ranije je kazao da je u slučaju Agrokora hrvatska Vlada reagirala pravodobno, učinkovito i pokazala da u ovakvoj krizi ima snage i vodstvo za rješavanje problema.

“U nekom drugom scenariju, u kojemu ne bi bio donijet Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, možda bi Agrokor danas bio u uobičajenom stečajnom postupku, koji bi prijetio ugrožavanjem radnih mjesta u tvrtki, narušavanjem poslovanja dobavljača, a i manjkom poreznih prihoda za hrvatski proračun, što bi prijetilo eventualnim daljnjim financijskim nekontroliranim lančanim procesima koji bi ugrožavali hrvatsko gospodarstvo”, kazao je Plenković na početku sjednice Vlade u četvrtak.

“Ništa od toga se nije dogodilo niti će se dogoditi, i to zbog našeg djelovanja, donošenja odluka i preuzimanja odgovornosti”, izjavio je Plenković, kako prenosi Hina.

Prema Plenkovićevim riječima, Vlada očekuje od Ramljaka da detaljno snimi stanje u kompaniji, a na temelju toga, nakon ove inicijalne stabilizacije poslovanja, uz podršku odgovarajućih međunarodnih savjetnika, krene u restrukturiranje, koje će omogućiti drugu fazu, u kojoj će se osigurati dugoročna održivost poslovanja kompanije, a, posljedično, i stabilnost cijelog hrvatskog gospodarstva.

Ponovio je da ovo nije bio slučaj spašavanja bilo kojeg pojedinca nego odgovoran potez u cilju stabilizacije hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava.

Kako je rekao, bitno je da ovo dovede do promjena u metodologiji poslovanja u Hrvatskoj.

“Svojevrsni transformativni učinak ovog prekretničkog tjedna trebamo iskoristiti pozitivno u budućim poslovnim odnosima između gospodarskih subjekata, gdje se njihova plaćanja i financijsko poslovanje trebaju odvijati u skladu sa zakonom i na način koji će izbjegavati pretjeranu ovisnost nekih manjih društava”, kazao je Plenković.

Izvor: Al Jazeera i agencije