Novi maksimum deviznih rezervi J. Koreje

Južna Koreja bi mogla u narednih pet godina preteći Japan po BDP-u po glavi stanovnika (AP)

Devizne rezerve Južne Koreje su u decembru, po peti mjesec zaredom, ostvarile novi mjesečni maksimum od 326,97 milijardi dolara, pokazuju podaci Banke Koreje (BOK).

Devizne rezerve su krajem decembra dostigle rekordno visok nivo, rast sa prethodnog novembarskog maksimuma od 326,09 milijardi dolara, prenosi agencija Sinhua.

Rezerve su se zadržale iznad nivoa od 300 milijardi dolara, na kome se nalaze od aprila 2011. godine.

Nivo od 300 milijardi dolara se doživljava kao značajna psihološka granica radi zaštite domaćeg finansijskog tržista od potencijalnog odliva stranog kapitala iz zemlje, što bi moglo uslijediti kao posljedica finansijskih šokova.

Jedinstvena evropska valuta euro i britanska funta porasle su prošlog mjeseca 1,9 i 0,8 posto u odnosu na američki dolar, dok su japanski jen i australski dolar oslabili 4,3 i 0,5 posto.

Državne devizne rezerve se sastoje iz 299,86 milijardi dolara garancija, 7,04 milijarde dolara depozita, 3,53 milijarde dolara sprecijalnih prava vučenja (SDR), 2,78 milijardi dolara Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i 3,76 milijardi dolara u zlatnim polugama.

Sedma na svijetu

Krajem novembra je Južna Koreja zauzela sedmo mjesto na listi zemalja s najvišim deviznim rezervama, a ispred nje su Kina, Japan, Rusija, Švicarska, Tajvan i Brazil.

U 2011. godini je bruto društveni proizvod (BDP) Južne Koreje vrijedeo 1.116 milijardi dolara, ili 22.489 dolara po glavi stanovnika.

Zemlja s oko 49 miliona stanovnika na 100.210 kvadratnih kilometara (493 stanovnika po kilometru kvadratnih) je, sa izvozom vrijednim 556,5 milijardi dolara, u 2011. godini bila sedma u svijetu, dok je uvoz iznosio 524,4 milijarde dolara.

Glavni industrijski proizvodi su poluprovodnici (RoK je među prvih pet na svijetu), automobili (peta na svijetu), brodovi (druga na svijetu), potrošačka elektronika (među prvih pet na svijetu), oprema mobilnih telekomunikacija (prva na svijetu), čelik i hemikalije (među prvih 10 na svijetu).

Prema posljednjoj prognozi MMF-a, Južna Koreja bi mogla u narednih pet godina preteći Japan po BDP-u po glavi stanovnika mjereno paritetom kupovne moći (PPP), koji se prilagođava razlikama u troškovima življena u svakoj zemlji.

Po londonskom Economistu bio bi to “nevjerovatan obrt”, jer je BDP po glavi stanovnika u Južnoj Koreji je 1980. godine iznosio jedva jednu četvrtinu onog u Japanu.

Izvor: Agencije