Novi masakr u Ghouti, deseci ubijenih

Sergel Lavrov, Mevlut Cavusoglu, Mohammad Javad Zarif
Sastanak Sergeja Lavrova, Mevluta Cavusoglua i Mohamjada Javada Zarifa nastavljen je iza zatvorenih vrata (EPA)

U zračnom napadu Assadovih snaga i saveznika na tržnicu u Istočnoj Ghouti poginulo je najmanje 46 civila, javljaju agencije.

Predstavnici civilne obrane (Bijele beretke) u Istočnoj Ghouti javili su da snage režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njihov saveznik Rusija bombardiraju Istočnu Ghoutu, i pored odluke Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o primirju.

Kazali su da su avioni Assadovog režima i saveznika u posljednjem napadu bombardirali tržnicu u mjestu Kefer Batna, u Istočnoj Ghouti.

S obzirom na to da je tokom napada na tržnici bila velika gužva, poginulo je najmanje 46 osoba.

Deveti krug pregovora u Astani

Poručili su, također, da bombardiranje još traje, zbog čega nisu u mogućnosti doći do tijela i ranjenih osoba.

U Astani, glavnom gradu Kazahstana, počeo je deveti krug pregovora o rješavanju krize u Siriji.

Ministar vanjskih poslova Kazahstana Kajrat Abdrahmanov je na početku sastanka podsjetio kako je do sada održano ukupno osam krugova pregovora, koji su, prema njegovim riječima, znatno pridonijeli uspostavljanju primirja na području Sirije, prenosi Anadolija.

Abdrahmanov je naglasio kako je od velikog značaja u četvrtak održani prvi sastanak radne grupe formirane za teme oslobađanja zarobljenika i uhapšenih te identifikaciju nestalih osoba.

Kako je istaknuo, to će pridonijeti jačanju povjerenja između sukobljenih strana.

Lavrov: ‘Na pravoj strani historije’

Poručio je i kako su pregovori u Astani pridonijeli pregovorima u Ženevi te upozorio na povećanje napetosti u pojedinim dijelovima Sirije.

Abdrahmanov je pozvao Rusiju i Sjedinjene Američke Države da pokrenu konstruktivan dijalog.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov također je konstatirao velik doprinos pregovora u Astani kada je riječ o rješavanju krize u Siriji.

Lavrov je, imeđu ostalog, istaknuo kako proces u Astani ima temeljni cilj koji se ogleda u zaštiti teritorijalnog integriteta Sirije te kako će nastaviti djelovati sukladno Rezoluciji 2254 Vijeća sigurnosti UN-a i odlukama usvojenim na Kongresu nacionalnog dijaloga u Sočiju.

Obraćajući se SAD-u, šef ruske diplomatije poručio je iz Astane: “Postoje određene namjere da se promijeni režim u Siriji i formiraju manje ‘regije’ pod kontrolom različitih vanjskih aktera. Ovakav pristup u suprotnosti je s pregovorima u Astani. Siguran sam da smo na pravoj strani povijesti.”

“Kako god da se bude nazivala koalicija na čelu sa SAD-om, ona će početi s borbom protiv Fronta al-Nusra i drugih terorističkih organizacija”, rekao je Lavrov.

Priprema za samit u Istanbulu

Nakon obraćanja, sastanak ministra Lavrova i njegovih kolega iz Turske i Irana, Mevluta Cavusoglua i Mohammada Javada Zarifa, nastavljen je iza zatvorenih vrata.

Planirano je da se tokom sastanka razmatraju rezultati jednogodišnje suradnje te da se odrede idući koraci u rješavanju sirijske krize.

Sastanak u Astani svojevrsna je priprema za samit čelnika o događanjima u Siriji, koji će biti održan 4. aprila u Istanbulu.

Izvor: Agencije