Novi ministar finansija najavio rebalans

Narodna skupština Srbije izabrala je novog ministra finansija, a državnu kasu vodit će doskorašnji ministar privrede Dušan Vujović.

Poslanici su glasali prozivkom – za Vujovićev izbor glasalo je 175 poslanika, devet je bilo protiv, a uzdržanih nije bilo.

Program ministra finansija predviđa smanjenje plata i penzija, reformu poreskog sistema, borbu protiv sive ekonomije i povećanje efikasnosti rada javnih preduzeća.

Vujović preuzima resor od Lazara Krstića, koji je podnio ostavku zbog navodnog neslaganja sa premijerom u provođenju reformi.

Manjak u državnoj kasi Srbije na kraju godine iznosit će 2,6 milijardi eura, što je 8,3 posto BDP-a, javni dug iznosi 21,2 milijardi eura, što je 66 posto BDP-a, sa tendencijom da će do početka 2015. godine dostići 73 posto.

Rebalans budžeta

Ministar Vujović potvrdio je novinarima, nakon izbora, kako se očekuje da će rebalans budžeta ući u skupštinsku proceduru početkom idućeg mjeseca i da će biti razmatran nakon 15. septembra.

Najavio je i da u prvoj polovini oktobra počinju pripreme za budžet za 2015. sa projekcijama za 2016. i 2017. godinu, uz napomenu kako se prvi put priprema rebalans i budžet za iduću godinu sa projekcijama za naredne godinu.

„Moj cilj je da te projekcije ne budu samo indikativne, nego precizan plan koji ćemo ostvarivati u naredne tri godine i tako doći do održivog nivoa deficita“, rekao je Vujović.

Najavio je kako mu je cilj da se do 2017. godine smanji deficit „ispod linije“, odnosno da se smanji na dva do 2,3 posto društvenog proizvoda.

„Rešen sam da se deficit smanji. U prvom koraku radimo one mere gde možemo da kontrolišemo sve elemente, paralelno započinjemo mere na štednji troškova, mere na povećanju prihoda, pogotovo u borbi protiv sive ekonomije i podizanju prihoda od PDV-a“, naveo je Vujović.

Upozorio je kako postoje gradovi i „čitave industrije” koje ne plaćaju PDV ili ga ne plaćaju u cjelosti.

„Krećemo sa rezanjem troškova, paralelno pripremamo mere na podizanju prihoda i u meri u kojoj ne budemo ostvarili prihode, moraćemo da povećavamo PDV. Mislim da je mnogo bolje da imamo podršku svih da podignemo te prihode i tako ćemo na najlakši način doći do održive putanje i smanjenja deficita”, podvukao je ministar.

Podijeljeni zastupnici

Poslanici vladajuće većine podržali su Vujovića, koji je prije ulaska u Vučićev kabinet radio i u Svjetskoj banci, dok opozicija nije glasala za njega.

“Vujović je rekao da Srbija neće bankrotirati zbog ubrzanog tempa ekonomskih reformi i da teret reformi nose svi, a nikako ne sloj građana, pogotovu ne oni koji su ugroženi”, kaže poslanica Dijana Vukomanović iz Socijalističke partije Srbije (SPS).

Opozicija nije glasala za izbor Vujovića, jer smatraju da, i pored zavidne biografije, odluke neće moći da donosi sâm, jer će imati veliki pritisak od strane premijera Vučića.

“Kako će da smanji najveći deficit u Evropi koji Srbija ima, kako će da smanji najveću stopu zaduženosti koju Srbija ima i kako će da smanji najveći stepen nezaposlenosti”, upitao je Borislav Stefanović iz Demokratske stranke (DS).

“U Vladi Aleksandra Vučića, sa politikom koju vodi u privrednom i finansijskom sektoru, bilo ko i bilo ko da ima bilo kakve veze sa ekonomijom, a kamoli Dušan Vujović, teško može da opstane jer to su dve stvari koje su nespojive”, poručio je Zoran Živković iz Nove stranke (NS).

Težak posao za ministra

Srbija je u teškoj ekonomskoj situaciji i ima najveći deficit u Evropi poslije Ukrajne, pa ekonomisti upozoravaju da je pred Vujovićem težak posao.

Vujović je 30. jula podnio ostavku na mjesto ministra privrede, koja je istog dana stigla u parlament.

Nakon Krstićeve ostavke, Vujović je bio vršilac dužnosti ministra finansija.

“Ako ne provede teške i bolne finansijske reforme, upozoreno je, Srbija bi mogla da bankrotira u narednih pola godine. Vujović je, inače, došao početkom godine u Srbiju, na poziv Aleksandra Vučića, a poznat je kao finansijski stručnjak koji je u Svetskoj banci zastupao stavove Srbije i Crne Gore”, javio je Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić.

Izvor: Al Jazeera i agencije