Novi nacrt sporazuma o vladi u Libiji

U Maroku se uz posredovanje UN-a vode pregovori o stvaranje vlade nacionalnog jedinstva u Libiji. U toj zemlji trenutno postoje dva parlamenta i dvije vlade, od kojih svaka ima zasebne institucije i vojne kapacitete – jedna u Tripoliju, odnosno Generalni nacionalni kongres, i druga u Tobruku, koju je priznala međunarodna zajednica.

Nakon niza optimističnih izjava o nastavku libijskog nacionalnog dijaloga, koje je posljednjih dana davao specijalni izaslanik UN- za Libiju Bernardino Leon, šef Delegacije Generalnog nacionalnog kongresa, izjavio je da je dobio revidiran nacrt sporazuma. 

“Primili smo izmijenjen nacrt sporazuma za političko rješenje krize. S njim ćemo se vratiti u Tripoli i izložiti ga pred Generalnim nacionalinm kongresom“, rekao je Awad Abd al-Sadeq iz Generalnog nacionalnog kongresa.

UN-ov specijalni izaslanik je stranama koje učestvuju u pregovorima, odnosno vladi u Tobruku i Generalnom nacionalnom kongresu, dostavio nacrt u kojem su ponuđeni i objašnjeni mehanizmi pomoću kojih bi bio biran predsjednik vlade nacionalnog jedinstva i njegova dva zamjenika. Premijer će imati i ovlasti vrhovnog komandanta libijske vojke.

Obaveza na mirnu smjenu vlasti

U nacrtu sporazuma se od učesnika traži da se obavežu na privrženost demokratskom putu i mirnoj smjeni vlasti, kao i da poštuju rezultate izbornih procesa.

Načelno, stvari su postale mnogo jasnije. Pitanje izbora premijera i dvojice njegovih zamjenika će vjerovatno naići na mnoge nejasnoće u samoj primjeni.

O bilo kakvim nesporazumima, kada je riječ o tumačenju i primjeni mehanizma za izbor premijera, odlučivat će komisija na čelu sa predsjednikom Vrhovnog suda.

U nacrtu sporazuma se navodi da bi sporazum trebao stupiti na snagu 20. septembra, ukoliko ga do tada potpišu sukobljene strane.

Izvor: Al Jazeera