Novi napad na imama u Velikoj Kladuši

Beganović je ranije kazao kako su razlozi napada njegova upozorenja protiv odlazaka mještana u rat u Siriju (Al Jazeera)

Nepoznati maskirani napadač u subotu je napao Selvedina ef. Beganovića, imama u džematu Trnovi u Velikoj Kladuši, ispred imamske kuće, potvrdio je u nedjelju glasnogovornik Policije Unsko-sanskog kantona (USK) Ale Šiljdedić.

“Imam Beganović prijavio je policiji napad oko 11:40 sati i pripadnici policije izašli su na lice mjesta, napravili uviđaj, a Beganovića odveli u Dom zdravlja Velika Kladuša”, kazao je Šiljdedić za Agenciju Fena.

Po njegovim riječima, Beganoviću su sanirane ozljede od uboda nožem u predjelu lijeve plećke, nadlaktice lijeve ruke i grudnog koša, koje nisu bile teške, niti opasne po život, međutim dežurni liječnik uputio ga je u Katonalnu bolnicu u Bihaću da mu se kvalificiraju ozljede.

Policija pozvala četiri osobe na razgovor

“Imam Beganović nije želio ići u Kantonalnu bolnicu jer je, kako je kazao, imao zakazanu dženazu”, kazao je Šiljdedić dodajući da je policija pozvala četiri osobe na razgovor.

“Obrada tih osoba nastavlja se danas, sve u cilju rasvjetljavanja ovog slučaja”, istaknuo je.

Ovo je četvrti napad na imama Beganovića u posljednja dva i pol mjeseca. Napadač je tri puta bio maskiran, a pretposljednji put nije nosio masku, kada je imama Beganovića napao s leđa.

Imam Selvedin Beganović posljednjih nekoliko mjeseci upozoravao je na problem odlazaka desetaka osoba s područja Velike Kladuše u rat u Siriji i tvrdio je kako je upravo zbog toga posljednjih mjeseci više puta napadnut.

U više je navrata kritizirao one koji odlaze u tuđe ratove i one koji ih regrutiraju.

Nakon trećeg napada na Beganovića u siječnju, Šiljdedić je kazao za Al Jazeeru kako je policija u sklopu istrage ispitala više od 50 osoba.

Izvor: Al Jazeera i agencije