Novi njemački predsjednik: Svijet je izišao iz svog kolosijeka

Frank-Walter Steinmeier, Angela Merkel, Njemačka, Kancelarka, Predsjednik
Steinmeieru je među prvima čestitala kancelarka Angela Merkel (AP)

Frank-Walter Steinmeier izabran je u nedjelju za novog predsjednika Njemačke. Steinmeier, donedavno šef njemačke diplomacije, na tom će mjestu zamijeniti Joachima Gaucka, kojem mandat ističe 18. ožujka.

Njemački predsjednik se bira u parlamentu, a za Steinmeiera je glasovala velika većina zastupnika Bundestaga – 931 od ukupno 1.239 izaslanika Savezne konvencije u Reichstagu. Među prvima mu je čestitala kancelarka Angela Merkel.

Nakon što ga je savezna skupština izabrala za novog njemačkog predsjednika, socijaldemokrat Frank-Walter Steinmeier poručio je kako je Njemačka uzdanica onima koji se bore za demokraciju u svijetu 

Steinmeier je u govoru nakon izbora ukazao na nesigurnost koja trenutačno vlada u svijetu te na važnu ulogu Njemačke kao uzdanice brojnim snagama u svijetu koje se bore za demokraciju.

‘Njemačka je sidro nade za mnoge u svijetu’

“Građani žive u nesigurnosti, svijet je izišao iz svog kolosijeka. Ja osjećam brige građana i shvaćam ih ozbiljno. Njemačka građanima u svijetu koji se bore za demokraciju daje hrabrosti, to sam doživio u funkciji ministra vanjskih poslova. Njemačka je sidro nade za mnoge u svijetu”, rekao je Steinmeier, 12. njemački predsjednik, kako prenosi Hina.

“Mi ne živimo u svijetu blaženih. I na nas ovdje u Njemačkoj utječu svjetske krize. Ali mi smo ti koji imamo pravo na optimizam”, zaključio je Steinmeier koji je bio predsjednički kandidat velike koalicije CDU/CSU i socijaldemokrata.

Savezna skupština odlučivala je između petorice kandidata – osim Steinmeiera, za predsjednika su se kandidirali sociolog Christoph Butterwegge kao kandidat stranke Ljevice, Albrecht Glaser kao kandidat Alternative za Njemačku, sudac Alexander Hold kojeg je preložila skupina slobodnih birača te Engelbert Sonnebron, kandidat anarhističke stranke Stranka.

Kako navodi Deutsche Welle, predsjednik Savezne Republike Njemačke je poglavar države, ali ne i najmoćnija osoba u zemlji.

Današnji predsjednik Njemačke ne vlada, već reprezentira zemlju.

U državničkim posjetama u inozemstvu on je “lik i glas Njemačke”, a na unutarnjem planu on simbolizira “jedinstvo države”, kako je to Savezni ustavni sud potvrdio 2014. godine, prenosi Tanjug.

Njegova funkcija i zadaci znatno su reducirani zbog iskustava iz nacističke Njemačke.

Predsjednik više nije ‘zamjenik cara’

Nikada više najviši predstavnik Njemačke neće imati svu moć u svojim rukama, i to je razlika između funkcije predsjednika SR Njemačke i njegovih prethodnika u Weimarskoj Republici (1918-33), koji su imali funkciju “zamjenika cara”, da bi na kraju sva moć u državi bila prebačena na Adolfa Hitlera.

Da bi se jamčilo jedinstvo, predsjednik mora djelovati nepristrano, a u svojim govorima izražavati stav koji se ogleda u vrijednostima njemačkog Ustava.

Zato njemački predsjednik tijekom svojeg mandata zamrzava članstvo u stranci čiji je član.

DW navodi da je u državnim strukturama moći ugrađena i funkcija predsjednika, osim u izvršnoj, sudskoj i parlamentarnoj vlasti.

Zato onaj tko je na funkciji predsjednika može i izvan političke svakodnevice davati impulse za daljnji razvoj demokracije i pravne države.

DW navodi da bi savezni njemački predsjednik trebao svojim govorima djelovati na rješavanje nacionalnih i međunarodnih problema – on daje poticaj, a zadatak da se to provede ostaje vanjskoj politici, odnosno saveznoj vladi i njezinim ministrima.

Predsjednici se uvelike zalažu za ljudska prava, promoviraju vladavinu prava i demokratski dijalog.

Njihove osnovne teme su i osiguravanje mira, borba protiv terorizma, europsko jedinstvo te zaštita klime i prirodne sredine.

Znak koji daje njemački predsjednik mora biti od nacionalnog značaja, i to je ono što ograničava njegovu funkciju.

DW navodi i da ako SR Njemačka sklopi obvezujući međunarodni sporazum, njega, u ime države, potpisuje predsjednik.

Potpis zakone stavlja na snagu

Slično je i sa zakonima koje su usvojili Bundestag i Bundesrat – tek potpis saveznog predsjednika stavlja ih na snagu.

Uz to, poglavar države provjerava je li zakon i formalno ispravno donesen.

On mora i potvrditi da dotični zakon odgovara duhu Ustava Njemačke.

Funkcija njemačkog predsjednika ima važnu funkciju u kriznim slučajevima – u to se ubraja i to da predsjednik može raspisati nove izbore, ukoliko se dogodi da savezni kancelar koji je tada na vlasti izgubi podršku u parlamentu.

Predsjednik predlaže parlamentu kancelara, imenuje i razrješava ministre, kao i savezne suce, visoke državne dužnosnike i vojne osobe.

DW navodi da u dužnosti njemačkog predsjednika također spadaju i pokroviteljstva različitih manifestacija, kao i uređenje državnih akata. 

Izvor: Agencije