Novi okupatorski punkt na istoku Jerusalema

Vojni punkt se pravi na području koje je pod okupacijom od 1994. godine (Al Jazeera)

Piše: Hiba Aslan

Izraelske vlasti su objavile da će uskoro završiti radovi na izgradnji novog vojnog punkta koji će se povezivati puteve koje prolaze kroz južni i sjeverni dio Zapadne obale, a kao dio plana da se razdvoje vozila koja pripadaju Palestincima i izraelskim naseljenicima.  

Khalil Tafakji, direktor Odjela za mape pri Arapskom društvu za istraživanje, kaže da je vojni punkt napravljen na mjestu koje ima površinu 2.070 dunuma na području mjesta Al-Isawiye, sjeveroistočno od Jerusalema. To područje je pod okupacijom još od 1994. godine, a sada se radovi završavaju izgradnjom ovog vojnog punkta.

Prema riječima Khalila Tafakjija, izgradnja ovog punkta je dio strukturalnog plana broj 4585, koji podrazumijeva izgradnju puta oko Jerusalema, kao i kopanje tunela ispod njega i izgradnju mostova.

Mohamed Abu al-Hommus, predsjednik Komiteta za praćenje arapskih građana u Izraelu, negira tvrdnju okupatora da je ovaj punkt izgrađen u cilju ublažavanja problema sa saobraćajem, te da je jedini cilj svega toga razdvajanje.

Odvajanje Istočnog Jerusalema

Prema njegovim riječima, punkt koji se nalazi blizu okupatorskog vojnog kampa sprečava stanovnike da idu u istočna područja.

Prema navodima Pravosudnog centra za zaštitu prava arapske manjine (Adalah), ovo je jedan od najopasnijih projekata koji ima za cilj da odvoji istočni dio Jerusalema, a palestinske četvrti pretvori u ‘kantone’.

Put koji se planira napraviti ići će od četvrti Umm Tuba i prolaziti pored kontrolnog punkta Qalandia na sjeveru.

Palestincima će biti oduzeto 2.300 dunuma zemlje da bi se on mogao napraviti na tom prostoru, što u ovom slučaju obuhvata četvti: Umm Tuba, Sur Baher, Jabel Mukaber, Al-Sheikh Sa'd, Sawahira, Abu Dis, Al-Eizariya, Al-Tur i Al-Isawiya.

Izvor: Al Jazeera