Novi operateri ako GRAS nastavi sa štrajkom

Ukoliko do ponedjeljka ujutro ne bude uspostavljen redovan javni gradski saobraćaj u Sarajevu, Vlada Kantona Sarajevo će uvesti druge operatere i omogućiti normalizaciju saobraćaja, kazao je u subotu premijer KS Suad Zeljković u pauzi vanrednog zasjedanja Vlade, koje traje od petka navečer zbog štrajka uposlenika Gradskog javnog saobraćajnog prijevoza (GRAS).

Zeljković je potvrdio za agenciju Fena da je Vlada KS zatražila od Uprave, Nadzornog odbora i Skupštine GRAS-a da se očituju po ranijim zaključcima Vlade, te daju informaciju šta su učinili da se saobraćaj ponovno stavi u funkciju.

„Dali smo saglasnost upravi GRAS-a da angažuje obučene vozače za tramvajski i trolejbuski saobraćaj koji nisu iz ovog preduzeća kako bi na određeno vrijeme saobraćaj bio stavljen u funkciju dok se situacija ne riješi“, kazao je on.

Premijer smatra da je građanima nanesena velika šteta, te da funkcija javnog prijevoza mora biti uspostavljena, a da se sva ostala pitanja i pronalazak rješenja za ovaj problem dogovaraju na osnovu zakonske procedure.

„Ovdje niko nije protiv prava radnika, niko nije za bilo kakvo njihovo uskraćivanje, ali jednostavno se mora znati zakonom predviđeni put. Ako taj put nije u skladu sa zakonom, onda on vodi prema anarhiji, a anarhija je nešto što niko u ovoj zemlji ne želi“, kategoričan je Zeljković.

Redovna procedura

Komentirajući mogućnost da Vlada KS ispuni zahtjeve radnika GRAS-a, premijer smatra da se ovdje ne može govoriti o tome, jer ne postoji štrajkački odbor ili pregovarački tim radnika. Oni to nazivaju spontanim okupljanjem, kazao je.

Premijer KS podsjeća da je Nadzorni odbor GRAS-a imenovao vršioca dužnosti direktora na sedam dana, jer je 11. januara isticao mandat dosadašnjeg vršioca dužnosti direktora. Također, 18. januara će biti završena redovna konkursna procedura za to radno mjesto. Birat će se po konkursu, u skladu sa regularnom procedurom, razmatranjem prijava pristiglih kandidata.

Zeljković nije želio komentirati da li će Vlada KS podržati imenovanje Hasana Bašića, naglašavajući da još nije poznato ko se sve prijavio na konkurs. Ističe da će nadležna komisija razmatrati pristigle prijave i izabrati najboljeg kandidata.

„Nagomilani problemi nisu prisutni samo u GRAS-u, već u mnogim drugim sektorima u KS-u. Ova Vlada u programu rada razmatrat će i sve probleme u ovom preduzeću u smislu pronalaska najboljih rješenja. Ne može se preko noći riješiti ovaj problem, jer je tu puno stvari koje nisu u redu“, zaključio je Zeljković.

Nastavak štrajka

Većina radnika sarajevskog GRAS-a se oglušila o poziv Bašića da se obavezno odmah jave na radna mjesta.

U subotu je nastavljen štrajk radnika GRAS-a, zbog čega u Sarajevu vlada saobraćajni haos, prenosi agencija Srna.

Građani su prinuđeni da traže alternativne načine prijevoza, jer mali broj radnika GRAS-a, koji podržava Bašića, nije u stanju da odgovori potrebama stanovnika glavnog grada Bosne i Hercegovine za prijevozom.

Pojačan rad Centrotransa

Po dobijanju informacije o štrajku uposlenika GRAS-a, Centrotrans Eurolines je poduzeo određene aktivnosti kako bi pomogao građanima Sarajeva, navodi se u saopćenju kompanije. U tom cilju povećan je broj autobusa na pravcu Ilijaš-Vogošća-Sarajevo na kojima Centrotrans Eurolines ima registrirane redove vožnje.

Također, Centrotrans Eurolines ima pripravnih 20 voznih jedinica od čega 10 autobusa i 10 minibusa koje je odmah spreman staviti u funkciju prijevoza putnika na području Kantona Sarajevo.

“Očekujemo od Vlade Kantona Sarajevo da od Centrotrans Eurolinesa zvanično zatraži stavljanje u funkciju navedene autobuse”, saopćeno je iz Centrotransa.

„Još grupa radnika sprečava izlazak vozila na ulice, tako da još nismo u mogućnosti da na linije uputimo određeni broj trolejbusa. Na trasi tramvajskog saobraćaja uveli smo nekoliko autobusa, određeni broj je upućen i u prigradska naselja, ali s obzirom da su nam trolejbusi u blokadi, zvali smo i policiju da interveniše da i taj dio saobraćaja stavimo u funkciju“, izjavio je Bašić u subotu ujutro za Radio BH1.

Prema njegovim riječima, za sada neće biti ništa od pokretanja tramvajskog saobraćaja.

Po riječima člana Sindikata komunalne privrede Adnana Porče, u subotu je na cestama tek nekoliko autobusa „komercijale“, čiji vozači otvaraju sva vrata i prevoze putnike na relaciji Dobrinja-Baščaršija, javlja portal Klix.ba.

‘Štrajk nelegalan’

Iako je Vlada Kantona Sarajevo na vanrednoj sjednici u petak navečer donijela zaključak da se odmah uspostavi tramvajski, trolejbuski, autobuski i minibuski saobraćaj na teritoriji Kantona Sarajevo, radnici u štrajku nemaju namjeru da se vrate na posao.

U krugu GRAS-a od petka je okupljeno nekoliko stotina radnika koji su povukli vozila sa ulica Sarajeva i blokiraju njihovo ponovno stavljanje u funkciju, izražavajući nezadovoljstvo ponovnim imenovanjem Bašića za v.d. direktora preduzeća.

Štrajkači ne odustaju od zahtjeva za njegovom smjenom, što je potvrdio i zamjenik predsjednika sindikata GRAS-a u komunalnoj privredi Amir Muminović.

Štrajk ne podržava sindikat vozača GRAS-a, jer smatra da za to nema racionalnog razloga.

Predsjednik sindikata vozača GRAS-a Nazif Dacić ocijenio je da je riječ o „anarhiji sindikata komunalne privrede“ i pozvao kolege da se vrate na posao.

Izvor: Agencije