Novi Pazar se sjeća Srebrenice

U mezarju Memorijalnog centra od 2003. do 2015. ukopane su 6.377 žrtava, od njih 8.372 ubijene u genocidu 1995. godine (Fena)

Izložba fotografija nazvana “Preživjeti je moguće samo sjećajući se” autora Dade Ruvića, fotografa agencije Reuteres, otvorena je danas u Novom Pazaru u okviru programa kojim Bošnjačko nacionalno vijeće obilježava Dane sjećanja na genocid u Srebrenici počinjen 1995. godine.

Fotografije svjedoče o bolu srebreničkih majki, supruga, sestara, kćerki i drugih osoba, a na objektivom uhvaćene bolne trenutke malo ko može ostati ravnodušan.

Izložbu fotografija otvorio je sekretar Vijeća Ahmedin Škrijelj, kazavši da priča o Srebrenici treba biti ispričana i pričana opet i iznova, a upravo kroz te fotografije danas su joj se okupljeni ponovo vratili.

“Ove fotografije su još jedan od dokaza da sjećanje na sudbinu srebreničkih Bošnjaka nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti. Srebrenica će vječno živjeti u nama, kako zbog njenih žrtava tako i zbog nas, jer sve što prekrije zaborav to se isto ponovo desi“, rekao je Škrijelj.

‘Nečujni, a ipak prodorni vrisak’

Prisutnima se obratio i predsjednik udruženja Asocijacije “Mostovi prijateljstva” Jasmin Imamović naglasivši da je autor Ruvić odabrao fotografije koje svaka za sebe pričaju potresnu priču, pune su emocija koje ne mogu proći nezapažene.

“Na njih se ne može ostati ravnodušan jer kada se nađete pred uplakanim licem jedne od majki, naprosto možete čuti nečujni, a ipak prodorni vrisak. Cilj autora je bila konačna emocija, a ne puko pričanje priče“, istaknuo je Imamović.

Fotografije su izložene u centralnoj gradskoj jezgri u Novom Pazaru danas i sutra.

Bošnjačko nacionalno vijeće u saradnji sa Asocijacijom “Mostovi prijateljstva” i pod pokroviteljstvom Grada Novog Pazara i općina Tutin i Sjenica realizira “Dane sjećanja na genocid u Srebrenici”.

Prošle godine, na 20. godišnjicu genocida u Srebrenici, ukopano je 136 žrtava genocida u ovom bh. gradu, najvećeg ratnog zločina počinjenog u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

U mezarju Memorijalnog centra od 2003. do 2015. ukopane su 6.377 žrtava, od njih 8.372 ubijene u genocidu 1995. godine.

Imena žrtava, Memorijalni centar i više informacija može se pronaći na stranici www.srebrenica360.com.

Izvor: Agencije