Novi plan za regulaciju Libora

Za ljude koji nisu upoznati sa Liborom, on se često naziva i krvotokom savremenog bankarskog sistema, odnosno to je kamatna stopa prema kojoj banke sebi međusobno pozajmljuju novac.

Najviše britansko nadzorno tijelo finansijskog sistema objavilo je novi plan za regulaciju Libora.

Zbog pokušaja manipulacije ove međubankarske kamatne stope, posljednjih mjeseci otvorene su istrage protiv brojnih britanskih, ali i svjetskih vodećih banaka.

“Sistem je pao i treba potpuni remont.” To je presuda Martina Wheatleyja, direktora Uprave za finansijski nadzor. Ova institucija je objavila plan u deset tačaka za sprečavanje daljih manipulacija Liborom.

Krivične sankcije

Ključne su ove:

Nova regulatorna struktura Libora koja predviđa krivične sankcije za manipulatore; Pozivanje drugih grupacija da apliciraju za preuzimanje uloge Asocijacije britanskih bankara iz čega će proizaći kodeks ponašanja i nova pravila; Ohrabrenje bankama koje nisu dio grupe od 20 banaka koje određuju visinu Libora da budu više zastupljeni u donošenju odluka; Zasnivanje izračuna Libora na efektivnim kamatama, umjesto procjenama banaka; Smanjenje broja promjena vrijednosti Libora u toku dana, sa 150 na 20. 

Afera Libor bacila je sumnju na legalno poslovanje desetina velikih banaka širom svijeta. Britanska banka Barclays platila je 350 miliona eura kazne kako bi izbjegla sudski proces.

Tipka za resetovanje

“Danas moramo pritisnuti tipku za resetovanje, moramo se vratiti tamo gdje bi ova kamatna stopa trebala biti, moramo joj vratiti integritet”, kaže Wheatley.

No, najvažnije pitanje je ko će, nakon jedne od najvećih afera u bankarskom sektoru ikada, da preuzme odgovornost za oporavak posrnulog sistema.

Naročito zato što je izvjesno da će, uporedo sa sprovođenjem reformi, izlaziti na vidjelo novi detalji globalne bankarske zavjere.

Izvor: Al Jazeera