Novi počeci rukometne reprezentacije Srbije

Rukomet u Srbiji je u velikoj krizi. Eventualni plasman na Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj mogao bi to promijeniti. Reprezentacija Srbije na proteklom EP-u ispala je u grupi, a propustila je Olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo. S novim predsjednikom Rukometnog saveza Srbije Božidarom Đurkovićem razgovarao je novinar Al Jazeere Dušan Hadži Nikolić.

Rukometna reprezentacija Srbije nalazi se na novom početku. Nakon serije loših rezultata, sada, s novim predsjednikom Saveza i novim selektorom pokušat će domoći EP-a u Hrvatskoj 2018. godine. Ipak, zaokret ka boljim rezultatima neće biti lak.

“Nas očekuju izuzetno teške kvalifikacije. Grupa u kojoj se Srbija nalazi nije nimalo naivna, gde je Poljska, jedna od najboljih svetskih reprezentacija; Belorusija, koja je stabilan učesnik ovih takmičenja; i Rumunija, koja želi povratak na veliku scenu”, navodi Đurković.

Svojvrsnom šok terapijom, kako kažu u Savezu, i promjenom selektora žele bolje rezultate brzo. Jovica Cvetković ima zadatak, prije svega, okupiti najbolje rukometaše u Srbiji koji nisu rado igrali za nacionalni tim proteklih godina. Utakmice protiv Poljske u Bjelorusije pokazat će da li je šok terapija bila dobra.

Odlučujuće prve dvije utakmice

“Mislim da nam je jako važno da u te dve utakmice napravimo što bolji rezultat. Nije sramota izgubiti od Poljske, mislim da moramo da pobedimo Belorusiju, i ako bi tamo nešto napravili u Poljskoj i ako bi napravili jedan dobar početak kvalifikacija, mislim da bi to bio jedan dobar zamajac, jer onda dobijamo na vremenu. Jer, prva naredna utakmica je tek u maju naredne godine”, rekao je Đurković.

Od rezultata u prve dvije utakmice kvalifikacija zavisit će i budućnost Cvetkovića na klupi “Orlova”. Ono što se sigurno neće promijeniti u odnosu na protekli period je grad u kome reprezentacija igra svoje utakmice.

“Mi igramo u Nišu zato što je Niš rukometni grad, da tako kažem, i zato što postoji neka hemija između igrača reprezentacije i te niške publike. Stvarno je ona do sada uvek pomagala, izlazila u susret, bodrila te reprezentativce i uglavnom smo mi te utakmice – ne uglavnom, nego sve kada su u pitanju zvanične – dobijali”, kazao je Đurković.

Rukomet u Srbiji u životu održavaju aparati za vještačko disanje, a uspjesi državnog tima mogli bi ovaj dinamični sport vratiti u fokus javnosti i navijača ne samo u Nišu.

Izvor: Al Jazeera