Novi predsjednik Indonezije položio zakletvu

Joko Widodo je pozvao Indonežane na ujedinjenje (EPA)

Svečanom zakletvom Joko Widodo je u ponedjeljak u Džakarti postao sedmi predsjednik Indonezije, te je u prvom govoru pozvao stanovništvo da se ujedini i radi zajedno i rekao da njegova vlada namjerava zemlju učiniti “politički i ekonomski nezavisnom”.

“Uvjeren sam da možemo provesti te velike zadatke budemo li radili zajedno”, rekao je Joko u svom inauguracijskom govoru, održanom u prisustvu brojnih azijskih lidera kao i američkog državnog sekretara Johna Kerryja.

Ovaj bivši guverner Džakarte i reformator pobijedio je u julu na predsjedničkim izborima u Indoneziji, najvećoj ekonomiji jugoistočne Azije, nakon žestoke borbe s bivšim generalom iz vremena Suhartove diktature Prabowom Subiantom, podsjeća Hina.

Popularan među mladima

Joko (53), koji posebno uživa popularnost među mladima, planira nastaviti demokratske reforme. Doživio je nagli uspon u politici pošto je 2005. postao gradonačelnik svoga rodnog grada s pola miliona stanovnika, a 2012. je imenovan za guvernera Džakarte.

Uz borbu s korupcijom, novi predsjednik će imati škakljivi zadatak da zadrži interes stranih ulagača za tu zemlju, vodeći računa i o pozivima da donese protekcionističke mjere.

Joko je odrastao u siromašnoj četvrti u gradu Solou na Javi gdje je njegov otac radio kao tesar. Nakon škole je pomagao ocu i prodavao je grickalice napravljene kod kuće kako bi doprinio porodičnim prihodima.

Podrška muzičara

Njegovi protivnici kažu da je njegova porodica ustvari više pripadala srednjoj klasi te da je priča o skromnim počecima izmišljena kako bi privukao birače.

Tokom svoje kampanje Joko je obećao besplatnu zdravstvenu zaštitu i obrazovanje širom zemlje, kao i izgradnju prijeko potrebne infrastrukture.

Ljubitelj heavy metala, Joko je viđen na nekoliko koncerata, a prošle godine je bio na koncertu Metallice. Gitarist Robert Trujillo mu je poklonio gitaru, ali je bio prisiljen predati je antikorupcijskoj agenciji.

Muzičari, među kojima Sting, britanski rock bend Arkarna i američki pjevač Jason Mraz, izrazili podršku njegov predsjedničkoj kandidaturi na društvenim mrežama Twitteru i Facebooku.

Izvor: Agencije