Novi pregovori o Gazi 24. septembra

Izraelci i Palestinci postigli su dogovor 26. augusta o prekidu vatre, čime je okončan 50-dnevni konflikt u Pojasu Gaze (Reuters)

Indirektni pregovori Izraela i Palestinaca s ciljem održanja prekida vatre u Gazi ponovo će početi 24. septembra u Kairu, saopćili su palestinski i egipatski zvaničnici.

Izraelci i Palestinci postigli su dogovor 26. augusta o prekidu vatre, čime je okončan 50-dnevni konflikt u Pojasu Gaze, podsjeća AFP.

Dogovorom je predviđen nastavak pregovora o najosjetljivijim pitanjima, a posebno o izgradnji luke, obnovi aerodroma u palestinskoj enklavi i razmjeni palestinskih zatvorenika za posmrtne ostatke izraelskih vojnika.

Specijal: Napadi na Gazu

Ranije je objavljeno da bi palestinski pokret otpora Hamas mogao početi direktne pregovore s Izraelom ukoliko Izrael odbije ublažiti višegodišnju blokadu Pojasa Gaze, u skladu s odredbama nedavno postignutog sporazuma o primirju.

Moussa Abu Marzouq, član Hamasovog političkog odjela u Kairu, izjavio je sredinom septembra za satelitski kanal Al-Quds da ovaj pokret “ne bi stavljao veto na političke pregovore s Izraelom ukoliko se to pokaže neophodnim”.

To je praktično prvi put da je ovaj pokret, kojeg je Izrael označio kao “terorističku organizaciju”, izrazio spremnost da pregovara s Izraelom.

‘Prevelik teret’

“Hamas možda neće imati drugu opciju ukoliko se prirodno pravo naroda Gaze pojavi kao preveliki teret odgovornosti za palestinsku Vladu nacionalnog jedinstva”, kazao je Abu Marzouq.

Sporazum o primirju od 26. augusta između Izraela i palestinskih grupa predviđa transfer vlasti u Gazi sa Hamasa na palestinsku Vladu nacionalnog jedinstva.

Zauzvrat, očekuje se da će Izrael otvoriti sve granične prelaze prema Pojasu Gaze.

Više od 2.100 Palestinaca, od čega su tri četvrtine civili, poginulo je za vrijeme konflikta, tvrde izvori iz UN-a i Palestine.

Na izraelskoj strani je stradalo 66 vojnika i šest civila.

Izrael kaže da je uložio značajne napore da izbjegne civilne žrtive, ali je međunarodna zajednica osudila mnogobrojna ubistva civila.

Izvor: Agencije