Novi pregovori o prekidu vatre u Libiji

Rivalne grupe u Libiji bore se za prevlast nad rezervama nafte (Getty Images)

Zvaničnik Ujedinjenih naroda izvijestio je Vijeće sigurnosti  da su se sukobljene frakcije u Libiji “načelno” dogovorile održati novu rundu mirovnih pregovora početkom 2015. godine, sa ciljem okončanja sve snažnije političke krize.

Svjetska organizacija je planirala održati drugu rundu pregovora prošle sedmice, s ciljem zaustavljanja sukoba dvije rivalne vlade i parlamenta, ali navodi da eskalacija vojnih aktivnosti podriva njihove napore.

Novi pregovori su više puta odgađani zbog nemogućnosti sastanka dvije strane, prenosi Reuters.

Specijalni izaslanik UN-a, Bernandino Leon, obratio se Vijeću sigurnosti putem videolinka.

“Leon je rekao da su se ‘načelno’ dogovorili početi pregovore 5. januara”, rekao je diplomata koji je prisustvovao sastanku. Želio je ostati anoniman.

“Izložio je i tri ključna problema za mapu puta – vladu nacionalnog jedinstva, stabiliziranje zemlje primirjem i novi Ustav.”

Mapa puta

Ambasador Čada pri UN-u, Mahamat Zene Charif, koji ovog mjeseca predsjedava Vijećem, potvrdio je da je 5. januar datum razgovora, te dodao da su članovi Vijeća izrazili zabrinutost zbog kontinuiranih borbi i priliva oružja u Libiju.

Charif je skrenuo pažnju na Leonove riječi o mapi puta. UN-ov zvaničnik je rekao Reutersu da je skupljanje različitih frakcija na razgovor slično “okupljanju teško naoružanih mačaka”.

Libija ima dvije vlade i dva parlamenta, koji se za legitimitet bore otkako je grupa imena Libijska Zora zauzela glavni grad u augustu, postavila svoj Kabinet i otjerala Vladu premijera Abudllaha al-Thinnija na istok.

Svjetske sile se plaše da će se libijski konflikt pretvoriti u građanski rat, dok se pobunjeničke grupe, koje su učestvovale u svrgavanju Muammara Gaddafija, bore za prevlast nad naftnim rezervama.

Humanitarna kriza

Leon je rekao da će razgovori o Libiji uključivati članove Općeg nacionalnog kongresa, bivše skupštine koju će nova vlast ponovno imenovati.

Stotine civila ubijeno je u borbama u Libiji od augusta, navodi UN, te upozorava da bi se vođe oružanih grupa mogle suočiti sa optužnicama za ratne zločine, uključujući egzekucije i mučenje.

Najmanje 120.000 ljudi je protjerano iz svojih domova, a sukob je prouzrokovao i humanitarnu krizu, piše u zajedničkoj izjavi UN-ovog ureda za ljudska prava i UN-ove misije podrške u Libiji, koja također dokumentira granatiranje civilnih zona.

Izvor: Agencije