Novi pregovori s pobunjenicima u Mijanmaru

Pobunjenici traže širu autonomiju unutar Mijanmara za etničke Kachine (AP)

Mijanmar će održati novi krug pregovora s pobunjenicima Kachin u ponedjeljak, u nastojanjima da okonča sukobe koji bjesne na dalekom sjeveru zemlje.

Obje strane će prisustvovati “hitnom sastanku” u kineskom pograničnom gradu Ruili kako bi pronašli rješenje za okončanje krvavog sukoba, javljaju agencije.

“Kina je organizirala sastanak”, rekao je zvaničnik pobunjeničkog Saveznog vijeća ujedinjenih nacionalnosti (UNFC).

“Oni bi možda htjeli podijeliti svoje mišljenje s Nezavisnom vojskom Kachina (KIA) i mijanmarskom Vladom”, dodao je on.

Međutim, dodao je da pobunjenici “nemaju puno vremena za pripremu” i malo je vjerovatno da će se problem riješiti bez političkog dijaloga na dodatnim sastancima, na kojima će biti uključeni svi članovi UNFC-a, koji je formiran od nekoliko etničkih grupa.

Vlada za sada nije zvanično komentirala sastanak koji je planiran za ponedjeljak i nije poznato koji će mu zvaničnici prisustvovati.

Nova ofanziva

Pobunjenici traže širu autonomiju unutar Mijanmara za etničke Kachine, koji imaju de facto kontrolu nad dijelom sjevernog Mijanmara više od 50 godina.

Mijanmarska civilna Vlada, koja uživa podršku vojske, obećala je razriješiti sukobe u pograničnim područjima s manjinskim etničkim grupama.

Vojska je, međutim, pokrenula novu ofanzivu u decembru, nakon što je 17-godišnje primirje s pobunjenicima okončano sredinom 2011. godine.

Posljednji sukobi planuli su nakon što su kačinski pobunjenici odbili prekinuti s napadima na mijanmarske vojne konvoje, koji prevoze zalihe za bazu u blizini Laize.

Izvor: Agencije