Novi prijelazi između Kosova i Srbije

Prijelaz kod Medveđe će poboljšati ekonomsku situaciju stanovnika graničnog pojasa (kryeministri-ks.net)

U Briselu je dogovoren plan izgradnje šest “trajnih graničnih prijelaza po modelu IBM” između Kosova i Srbije, i otvaranje dva nova – “Kapia e Sfirces” i prijelaza od Zubinog Potoka prema Novom Pazaru.

Pored otvaranja dva nova prelaza, delegacije su se dogovorile i da se uspostavi carina na graničnom prelazu “Mutivode”, navodi agencija Beta.

U Prištini je saopćeno da su dvije strane razgovarale i o “eliminiranju birokratije srpske strane” na prijelazima, posebno tokom leta, kada se “povećava protok na graničnim prijelazima sa Srbijom zbog prisustva kosovske dijaspore”.

Beograd negira

Kancelarija za KiM Vlade Srbije negirala je, međutim, informacije kosovskih vlasti da je na sastanku u Briselu u četvrtak dogovorena izgradnja “šest trajnih graničnih prelaza” i “otvaranje dva nova granična prelaza” i dodala da će prijelazi i dalje biti statusno neutralni.

“Umorni od konstantnog demantovanja prištinske interpretacije dogovorenog posle skoro svakog sastanka u Briselu tokom celog pregovaračkog procesa Beograda i Prištine, moramo i ovog puta odgovorno i precizno da informišemo javnost i naglasimo da na jučerašnjem sastanku nije dogovorena nikakva ‘izgradnja šest trajnih graničnih prelaza’, ni ‘otvaranje dva nova granična prelaza’, kako u svom današnjem saopštenju naglašava prištinska strana, niti se termin ‘granični prelaz’ ikada pominjao tokom celog pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su na jučerašnjem sastanku Beograda i Prištine u Briselu, u okviru tehničkog dijaloga o integriranom upravljanju prijelazima, pojašnjeni i usaglašeni tehnički detalji za otvaranje dva administrativna prelaza, “Rajetići/Izvor” i “Svirce”, što je dogovoreno na sastanku premijera 21. aprila u Briselu.

Sprečavanje šverca

Kosovska strana je zbog toga zatražila od Evropske unije da prije početka ljeta zakaže specijalan trilateralni sastanak o tom pitanju.

Kosovska vlada dodaje da će otvaranjem prijelaza “Kapia e Sfirces” u općini Kamenica sa kosovske, a Medveđa sa srpske strane, pomoći da se poboljša “ekonomska situacija” stanovnika “graničnog pojasa”, jer je teren “veoma pogodan za seoski turizam”.

“Otvaranje prijelaza ‘Kapia e Sfirces’ maksimalno će olakšati slobodne kretnje Albanaca iz Preševske doline, naročito onih iz Medveđe, budući da se putovanje skraćuje za blizu 100 km. Drugim riječima, put [od Kamenice do Medveđa] će biti dug tek 28 kilometara”, navela je šefica kosovskog pregovaračkog tima, Edita Tahiri.

Također se ističe da će drugi prelaz na sjeveru Kosova, između općina Zubin Potok i Novi Pazar, “omogućiti jaču kontrolu granice i doprinijeti borbi protiv negativnih pojava”- krijumčarenja i nezakonitog prelaska, jer je “ova tačka ranije korištena kao ilegalan put za šverc”.

Izvor: Agencije