Održani novi protesti opozicije, Parlament Albanije bez opozicije

Albanski Parlament od četvrtka je i zvanično bez opozicije, nakon što je lider najveće opozicine stranke, Demokratske partije, Lulzim Basa dostavio potpisane izjave poslanika kojima otkazuju svoje mandate.

On je dostavio izjave po završetku protesta ispred zgrade Parlamenta u Tirani, gdje je bila zatražena ostavka premijera Edija Rame i raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora, prenosi a1on.mk.

Učesnici demonstracija nastavili su proteste šetnjom ka sjedištu Vlade, u čijoj blizini se nalazi Predsjedništvo zakonodavnog doma, prenosi Tanjug.

“Danas smo i zvanično odustali od kriminaliziranog parlamenta. Od danas smo obični građani. Bitku nastavljamo sve do svrgavanja kriminalca Rame – Madura sa Balkana. Rama, idi zajedno sa svojom kriminalnom bandom. Albanija zaslužuje bolju budućnost”, poručio je Basha pred okupljenim građanima nakon dostavljanja izjave.

‘Opozicija nije nasilan narod’

On je poručio stranim diplomatama i prijateljima da opozicija nije nasilan narod.

Basha je rekao da će, poslije ostavke, premijer Rama morati izaći pred lice pravde te je pozvao policiju da ne dozvoli da “kriminalac Rama napusti zemlju”.

Protest je završen intoniranjem albanske himne.

Ranije u četvrtak su pristalice albanske opozicije opkolile zgradu Parlamenta i tražile da Vlada podnese ostavku, tvrdeći da je korumpirana i povezana s organiziranim kriminalom, prenosi Anadolija.

Protest je počeo paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća ispred zgrade Parlamenta.

Stotine policajaca i rolne bodljikave žice štititili su zgradu Parlamenta od demonstranata, a najavljeno zasjedanje zastupnika je otkazano.

Rama opet negirao optužbe

Demonstranti su marširali mirno, za razliku od subotnjeg protesta, koji je postao nasilan, a policija je tada upotrijebila suzavac i vodene topove kako bi zaustavila narod da ne provali u zgradu Vlade.

Basha optužio je Ramu za korupciju i povezanost s organiziranim kriminalom.

Rama je opet negirao optužbe opozicije, ponekad izazivajući ljutite reakcije.

“Nismo narod nasilja, nego narod mira i demokratije. Nikada nećemo pristati na krađu glasova, ni na krađu desetaka miliona iz džepova Albanaca. A za Ramu ostavka je samo početak, bit će suočen s pravdom koju zaslužuje”, poručio je Basha.

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini i evropski komesar za proširenje Johannes Hahn pozvali su predstavnike vlasti i opozicije da prevaziđu trenutnu političku situaciju i vrate se demokratskoj raspravi u Parlamentu.

‘Pravo na okupljanje bez nasilja’

U zajedničkom saopćenju su podržali pravo građana Albanije na mirne proteste, ali i osudili svaku retoriku političkih čelnika koji pozivaju na nasilje i bojkot.

“Odluka opozicije da se odrekne svojih mandata ozbiljno ometa funkcioniranje demokratije u Albaniji. Parlament je mjesto gdje treba raspravljati o reformama i događajima koje treba provesti, a ne bojkotirati”, poručili su Mogherini i Hahn.

Po njima, odluke o bojkotu Parlamenta su kontraproduktivne, protivne demokratskom izboru građana Albanije i štete napretku koji je ta država napravila na evropskom putu.

I američka ambasada u Tirani pozvala je opoziciju da “mirno ostvare svoje pravo na okupljanje i odbace nasilje”, a Vladu da bude suzdržana.

Izvor: Al Jazeera i agencije