Novi ratni brodovi u Južnom kineskom moru

Peking je upozorio Washington da je razarač USS 'Lassen' ilegalno ušao u kineske vode (AP)

Sjedinjene Američke Države najavile su da će poslati još ratnih brodova blizu umjetnih otoka koje je Kina izgradila u Južnom kineskom moru, nakon što je Peking oštro reagirao zbog uplovljavanja američkog razarača u te vode, rekavši da je to prijetnja njihovom suverenitetu.

Peking je u utorak upozorio Washington da je razarač USS “Lassen” ilegalno ušao u kineske vode kada je u utorak uplovio u blizini grupe otoka Nansha, odnosno Spratley.

Jedan američki visoki zvaničnik rekao je za AFP da će američka mornarica poslati još brodova koji će ploviti blizu umjetnih otoka.

Američki ministar odbrane Ash Carter kazao je da je USS “Lassen” prošao 12 nautičkih milja pored njih.

Glasnogovornik State Departmenta John Kirby kazao je: “Uprkos svemu odnosi između SAD-a i Kine su od vitalnog značaja i želimo da se poboljšaju i rastu za dobrobit obje naše zamlje, da ne spominjem regiju.”

Kina će odgovoriti na provokativni čin

Zvaničnici Pentagona naveli su da SAD redovno provodi operacije slobode plovidbe oko svijeta.

“Cilj tih operacija je zaštititi pravo, slobode i zakonsko korištenje mora i zračnog prostora, što je zagarantirano svim nacijama po međunarodnom pravu”, naglasio je Bill Urban, glasnogovornik Pentagona.

Filipini, koji vode arbitražni postupak pred Ujedinjenim narodima zbog tvrdnje Kine da polaže pravo na te vode, predvode američke saveznike u regiji koji traže prolaz za ratne brodove kroz spornu teritoriju. 

“Mislim da svi pozdravljaju uravnotežnu moć svugdje u svijetu”, rekao je filipinski predsjednik Benigno Aquino.

Kina je u utorak osudila prisustvo američkog ratnog broda, a Lu Kang, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova te zemlje, saopćio je da to “predstavlja prijetnju suverenitetu Kine i njenim sigurnosnim interesima”, podsjećajući da zemlja posjeduje “neosporiv” suverenitet nad arhipelagom i okolnim vodama.

Peking se “apsolutno protivi da treća zemlja koristi slobodu navigacije i nadlijetanja kao izgovor za narušavanje nacionalnog suvereniteta Kine ili njenih sigurnosnih interesa”, naglasio je Lu, dodajući da će kineska vlada “odgovoriti na odlučan način na svaki provokativni čin”.

Spor u Južnom kineskom moru

Peking vodi teritorijalni spor u Južnom kineskom moru sa svojim susjedima u Aziji.

Kina polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more i tamo izvodi velike radove nasipanja, ubrzavši u posljednjih godinu dana pretvaranje koraljnih grebena u luke, uzletišta i infrastrukturne objekte.

Sjedinjene Američke Države i zemlje jugoistočne Azije boje se da bi Kina tako mogla imati nadzor nad jednom od strateški najvažnijih pomorskih ruta u svijetu.

Na arhipelag Spratley, koji obuhvata stotinjak nenastanjenih otočića i grebena, pravo polažu Vijetnam, Filipini, Malezija i Bruneji.

Sjedinjene Američke Države se već godinama zauzimaju za “kodeks dobrog ponašanja” među zemljama regije i za mirno rješenje teritorijalnog spora.

Izvor: Agencije