Novi rok i milioni eura za Žeželjev most

Potpisivanjem aneksa ugovora, Žeželjev most u Novom Sadu dobio je novi rok za završetak radova – za 2017. godinu. To je četiri godine kasnije i nekoliko miliona eura više nego što je bilo dogovoreno.

Po čemu će se potpisi koji gradilištu Žeželjevog mosta dodaju još tri miliona eura i 20 mjeseci rada razlikovati od prethodnih – trebalo bi biti jasno vrlo brzo.

„Novosađani očekuju da vide izvođače odmah na gradilištu, sada da krene da se gradi most, jer ubjedljivo najveću štetu trpi grad Novi Sad“, ističe Miloš Vučević, gradonačenik Novog Sada.

Politička nadmetanja

I dok potpisnici tvrde da je politika iznad nacionalnih projekata, nadmetanje u tome kome je most važniji, a ko je izgradnju kočio, obilježio je i posljednji susret.

„Kao najzainteresovaniji apsolutno ne prihvatamo dnevnu politiku, uostalom, da je bilo do naše dnevne politike, most ne bi ni bio srušen“, kazao je Bojan Pajtić, predsjednik Vlade Vojvodine.

Zorana Mihajlović, ministrica građevine, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije kazala je: “Samo jedna stvar, vrlo bitna – ugovor o Žeželjevom mostu predviđao je da bude završen u novembru 2013. Ova Vlada tada nije bila Vlada.“

Stopiranje radova na Žeželjevom mostu zbog političkih sučeljavanja na relaciji pokrajinskih opozicionara Vojvodine i vladajućih SNS-ovaca na gradskom nivou u Novom Sadu, Srbiju je, prema procjenama, prethodne četiri godine koštalo 16 miliona eura, a Novosađane povjerenja da će njime ikad proći.

Gužva na privremenom mostu

I dok je i ono do sada izgrađeno na Žeželjevom mostu zahrđalo i obraslo u travu, na onom montažnom, privremeno postavljenom prije 15 godina, saobraćaj se jedva kreće, iz Novog Sada javlja novinarka Al Jazeere, Jelena Glušac.

„Važna tačka koridora 10, deo buduće brze pruge Beograd – Budimpešta i veza Srbije sa Evropom – sve je to, po rečima nadležnih, Žeželjev most. Međutim, preko njega se sa Evropom i dalje ni po jednom predviđenom roku nismo povezali. Ka njoj se i dalje krećemo brzinom ne većom od 30 kilometara na sat“, rekla je Glušac.

A i to jedino pod uslovom da pruga na montažnom mostu nije zauzeta.

„Nekad se desi da čekamo i po dva sata. Prosek nam bude nekih pola sata da čekamo, ali bude i po dva sata. Tri, četiri voza… Znači, most bi nam mnogo značio“, ističe Milenko Janković, vozač kamiona iz Temerina.

Žeželjev most srušen je u bombardiranju NATO-a 1999. godine. Novi se gradi iz IPA fonda EU, kao i novcem Pokrajine Vojvodine i grada Novog Sada. Od 2013. do danas, cijena mu se sa 45 povećala na 48 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera