Novi rok za izbor premijera Tunisa

Nacionalni dijalog trebao bi završiti imenovanjem nezavisnog kandidata, koji će zamijeniti premijera Alija Larayedha (EPA)

Sindikat UGTT, glavni posrednik u tuniskoj političkoj krizi, saopćio je da su pregovori o izboru novog premijera odgođeni za ponedjeljak u podne.

“Rok za objavu imena predsjednika Vlade produljen je do ponedjeljka u podne”, rekla je sindikalna organizacija, pošto se vladajuća stranka Ennahda i opozicija nisu uspjeli dogovoriti u subotu, kada je bio prvi rok za imenovanje premijera.

Nacionalni dijalog počet prije sedam dana trebao se završiti imenovanjem nezavisnog kandidata, koji će zamijeniti premijera Alija Larayedha i predvodeći apolitičku vladu povesti zemlju prema izborima, prenosi Hina.

Pregovarači se nisu uspjeli dogovoriti o dvama kandidatima: Mohamedu Enaceuru (79), kojega podržava opozicija i Ahmedu Mestiriju (88), koji uživa podršku Ennahde i njezinih saveznika.

Pregovori koji upravo traju trebaju izvući Tunis iz duboke krize, u koju je zapao nakon ubistva opozicionog zastupnika Mohameda Brahmija 25. jula.

Odloženo vanredno stanje

Vanredno stanje u Tunisu produženo je do kraja juna naredne godine, saopćeno je prethodnog dana u ukazu predsjednika Moncefa Marzoukija, navodi Tanjug.

Vanredno stanje uvedeno je u Tunisu poslije revolucije 14. januara 2011, u kojoj je svrgnut sa vlasti Zine el-Abidine Ben Ali, a do sada je redovno produžavano.

Bez obzira na to što su vlasti više puta najavljivale njegovo ukidanje, situacija u zemlji je takva da one ne žure sa tom odlukom, navodi Itar-Tass.

Proteklog mjeseca u napadu naoružanih grupa u različitim oblastima zemlje poginulo je devet vojnika.

Sada su u čitavoj zemlji na snazi povećane mjere sigurnosti. Na mjestima masovnog okupljanja naroda, kao i na glavnim magistralama u gradovima, prisutni su pojačani odredi policije, navode agencije.

Izvor: Agencije