Novi ruski funkcioneri na ‘crnoj listi’ EU

Šefovi diplomatija članica Evropske unije dogovorili su se danas da dodaju nova imena na listu ruskih funkcionera kojima je zabranjeno putovati u EU i koristiti usluge evropskih banaka, nezvanično je saopćeno u Briselu.

Evropski diplomata, koji je želio ostati anoniman, rekao je novinarima kako je na današnjem sastanku ministarskog vijeća odlučeno da se na listu doda još 13 osoba i dvije ruske firme, čija će imena biti poznata sutra.

Uz ranije donesene mjere, evropska “crna lista” obuhvata ukupno 61 osobu, a na njoj su uglavnom bliski saradnici predsjednika Vladimira Putina i funkcioneri vojno-sigurnosnog aparata.

Očekuje se da informacija o novim sankcijama bude zvanično objavljena danas popodne.

Ukrajina je glavna tema dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a koji je jutros počeo u Briselu, a na dnevnom redu su još i situacija na Bliskom Istoku, Južnom Sudanu i u Nigeriji.

Velika većina

Proruske snage u regiji Donjeck u Ukrajini saopćile su da je 89 posto birača glasalo za nezavisnost, dok je 10 bilo protiv, na referendumu koji je održan u nedjelju.

“Ti rezultati mogu biti smatrani konačnima”, izjavio je šef izborne komisije u Donjecku Roman Ljagin novinarima nakon zatvaranja birališta.

Rekao je da je izlaznost bila malo ispod 75 procenata, prenosi AFP.

“Objavljujemo rezultate odmah nakon što smo ih sami primili”, dodao je Ljagin.

“Ispostavilo se da je prebrojavanje glasova bilo izuzetno lako, jer je broj ljudi koji su glasali protiv bio izuzetno mali i broj nevažećih listića je bio mali.”

Nedjeljni referendum u oblasti Donjecka i Luganska je bio praćen izoliranim slučajevima nasilja u nekim mjestima.

Fotoreporter AFP-a navodi kako je u Krasnoarmejsku vidio kako je jedna prokijevska grupa ubila ili teško ranila barem dvojicu ljudi, prenosi ta agencija.

Proruski aktivisti u regijama Donjeck i Lugansk ističu kako je na referendum izašlo više od 70 posto glasača.

U te dvije oblasti živi približno sedam miliona ljudi, od ukupno blizu 46 miliona stanovnika Ukrajine.

S obzirom na to da na ovom referendumu nije bilo neutralnih posmatrača, da su izborne liste bile nekompletne i da nije bilo nikakve međunarodne podrške – čak ni od Rusije – u Kijevu i na Zapadu izražavaju nepovjerenje u informacije koje šalju njegovi organizatori.

Stav Kremlja

Službeni Kremlj u ponedjeljak je saopćio da “poštuje” rezultate referenduma o nezavisnosti, provedenog u nedjelju u ukrajinskim regijama Donjeck i Lugansk, a ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da za sada nisu planirani nikakvi novi međunarodni pregovori o ukrajinskoj krizi, prenose agencije.

Proruski separatisti proglasili su uspjeh referenduma objavivši da je na glasanju o nezavisnosti odziv bio veći od 80 posto, te da je u Donjecku za nezavisnost glasalo više od 90, a u Lugansku više od 96 posto birača.

Ukrajinske vlasti referendum su prozvale “farsom” orkestriranom iz Moskve kako bi se destabilizirala zemlja i svrgnula prozapadna Vlada u Kijevu, a Evropska unija referendum je ocijenila “nelegalnim”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji boravi u državnoj rezidenciji u crnomorskom ljetovalištu Soči, nije lično komentirao referendum, ali je Kremlj objavio službeno saopćenje.

“U Moskvi, mi poštujemo želju naroda iz regija Donjeck i Lugansk i očekujemo praktičnu implementaciju rezultata referenduma na civiliziran način, bez ponavljanja nasilja i kroz dijalog”, saopćio je Kremlj.

Lavrov je u Moskvi kazao da novi sastanak o ukrajinskoj krizi nije planiran.

“Novi sastanak u četverostranom formatu (Ukrajina, Rusija, EU i SAD) nema smisla”, rekao je Lavrov upitan o mogućnosti nastavaka pregovora u Ženevi na kojima je u travnju postignut sporazum o mjerama za smirivanje krize u Ukrajini, prenosi AFP.

“Ništa nećemo postići ako se suprotstavljene snage ne uključe u direktne pregovore i riješe krizu”, dodao je ruski ministar.

Više od sedam miliona istočnih Ukrajinaca bilo je pozvano da u nedjelju glasa kako bi odlučili o sudbini regija Donjeck i Lugansk, što bi moglo završiti otcjepljenjem tog dijela države. Separatistički čelnici najavili su da će odmah po referendumu početi osnivati institucije nezavisne od Kijeva, te da će uskoro održati još jedan referendum na kojem bi se glasalo o priključenju Rusiji.

Detonacije u Slavjansku

Brojne detonacije odjeknule su u ponedjeljak ujutro u Slavjansku, uporištu oružane pobune na istoku Ukrajine, gdje je kontroverzni referendum o nezavisnosti završio masovnim “da” stanovništva.

Sukobi su nastavljeni kao gotovo svakog dana u selu Andrijvka na “borbenoj liniji”, na južnom ulazu u taj grad od 110.000 stanovnika opkoljen ukrajinskim snagama koje su ondje 2. maja pokrenule “antiterorističku operaciju” širokih razmjera, izjavila je Stela Horoševa, glasnogovornica proruskih ustanika Slavjanska.

Vjačeslav Ponomarev, vođa proruskih separatista, objavio je da je učešće na referendumu o nezavisnosti regije u nedjelju iznosilo 80 posto u Slavjansku i dodao: “Mi smo zadovoljni.”

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt je napisao na Twitteru kako su “podaci sa lažnog referenduma u istočnoj Ukrajini vjerovatno lažni”.

“Nema načina da se sazna čak ni kolika je bila izlaznost”, dodao je.

Proruski lideri na istoku Ukrajine, međutim, tvrde da rezultati referenduma jasno govore u prilog pretvaranja dvije spomenute regije u suverene republike.

“Izlaznost je bila bolja nego što smo očekivali. Zahvaljujući ovom referendumu, moći ćemo odlučivati o vlastitoj budućnosti”, ističe šef samoproglašene Narodne Republike Donjeck Denis Pušilin, dodajući da se “oni koji su okupirali našu zemlju moraju natjerati da odu”.

Vjačeslav Ponomarjov, proruski gradonačelnik Slavjanska, napominje da njegovi istomišljenici mogu sada organizirati druga glasanja, uključujući i glasanje o tome žele li biti dio Rusije.

Ponomarjov ističe kako bi već sada mogao kazati rezultate jednog takvog referenduma.

U Kijevu nedjeljni referendum na istoku države nazivaju “kriminalnom farsom”, koja nema značaja sa stanovišta zakona i Ustava i koju je “inspirirao, organizirao i finansirao Kremlj”.

Samit Evropske unije

Evropska unija neće priznati rezultate “navodnih referenduma” koje su u Donjecku i Lugansku na istoku Ukrajine organizirali proruski separatisti, objavila je u nedjelju glasnogovornica EU-a.

Šefovi diplomatija članica Unije okupit će se u ponedjeljak u Briselu, na dvodnevnom sastanku Vijeća za vanjske poslove.

Zvanično, glavna tema su pripreme za predstojeći završni samit prvog polugodišta, koji će se održati krajem juna, ali očekuje se da ukrajinska kriza ponovo dominira debatom.

Agencija Tanjug iz diplomatskih izvora saznaje da se ne očekuju drastični potezi, ali da će “crna lista” EU-a s ruskim funkcionerima kojima je zabranjeno izdavati vize i dozvoliti raspolaganje novcem u evropskim bankama biti proširena za još nekoliko imena.

Za sada ta lista, koju je Vijeće do sada u više navrata dopunjavalo, obuhvata 48 ljudi.

Izvor: Agencije