Novi ruski sistem zračne odbrane do 2019.

Ažurirana verzija sistema moći će napadati mete na 40 kilometara udaljenosti (EPA)

Rad na novom sistemu zračne odbrane srednjeg dometa Pancir SM bit će gotov do 2019, a već se nekoliko prototipa testira, saopćio je generalni direktor ruske kompanije High Prestige Systems Aleksandar Denisov.

“Završavamo rad na dizajnu, ako se ne varam, bit će gotov do 2019. Nekoliko prototipa već je napravljeno i na testiranju”, rekao je Denisov za TASS.

Ažurirana verzija sistema protivzračne odbrane Pancir povećava domet otkrivanja meta na 75 kilometara, u poređenju sa 40 kilometara, koliki je domet otkrivanja imala prethodna verzija.

Napredni sistemi S-400

Kako navodi TASS, ažurirana verzija sistema moći će napadati mete na 40 kilometara udaljenosti, nasuprot staroj, koja je mogla napadati kad meta priđe na 20 kilometara.

Nedavno je saopćeno da je Rusija u proteklih pet godina naoružala 16 protivzračnih raketnih divizija naprednim sistemima S-400.

“Tokom posljednjih pet godina 16 protivzračnih raketnih divizija je ponovo naoružano raketama zemlja-zrak sistema S-400. Također, Rusija je razmjestila 19 raketnih bataljona, naoružanih artiljerijsko-raketnim sistemima protivzračne odbrane Pancir S”, rekao je načelnik Glavnog štaba oružanih snaga Rusije, general Valerij Gerasimov.

Izvor: Agencije