Novi Sad više nije glavni grad Vojvodine

U Skupštini Vojvodine je izglasan prijedlog Statuta Pokrajine, koji sada treba potvrditi Skupština Srbije.

Ustavni je sud Srbije krajem prošle godine osporio dvije trećine odredbi Statuta Vojvodine i naložio pokrajinskom parlamentu da ih do 6. lipnja usuglasi s republičkim Ustavom.

Prema novom tekstu Statuta, Novi Sad više nije “glavni grad Vojvodine“, već “sjedište pokrajinskih organa”, a Vlada Vojvodine postaje Pokrajinska Vlada.

Termin “nacionalne zajednice” zamijenjen je izrazom “nacionalne manjine – nacionalne zajednice”.

Za izmijenjeni Statut glasalo je 99 od 120 zastupnika vladajućih i oporbenih stranaka u pokrajinskome parlamentu. 

Pastor: Dobro rješenje u delikatnoj situaciji

Protiv su bili zastupnici iz Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke, dok iz Lige Socijaldemokrata Vojvodine nisu željeli sudjelovati u glasanju.

Predsjednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor kaže da su izmjene Statuta daleko od političkog opredjeljenja njegovog Saveza vojvođanskih Mađara, no dobro su rješenje u delikatnoj političkoj situaciji. Kaže da je sačuvano sve ono što je bilo moguće.

“Nismo ni imali mogućnosti da pišemo statut na praznu hartiju, nego smo morali da se krećemo u onim okvirima koje obezbeđuje Ustav, odnosno koji je opredeljen odlukom Ustavnog suda. Ako to imamo u vidu, onda smo postupili u skladu sa odlukom Suda, pri čemu smo sačuvali sve ono što je bilo moguće”, rekao je Pastor.

Niko nije zadovoljan

Unatoč dogovoru, nitko nije suštinski zadovoljan, ali navode kako je to bio nužan kompromis uz gorak ukus u ustima za neke.

“Svakako, Ustav se mora menjati jer je nedorečen. Mi kao država koja ima evropske ambicije, moramo podržavati svoj najveći pravni akt sa evropskim standardima. On nije upodobljen sa njima, nije jasan i ne obezbeđuje, kada su najvažnije teme u državi, da se jasno može ustrojiti”, ocijenio je Bojan Pajtić, predsjednik Vlade Vojvodine.

Novi prijedlog Statuta dobio je podršku i vladajuće koalicije na državnom nivou – naprednjaka i socijalista, što se u javnosti ocjenjuje kao značajan politički kompromis.

Ipak, najoštrije kritike dolaze od onih koji se bore za veću autonomiju Vojvodine, pa i status republike u sastavu Srbije.

“Kako drugačije objasniti ono što imamo danas na delu, osim da su vojvođanski poslanici sami sebi stavili omču oko vrata i da sami sebi ukidaju prava”, rekao je Aleksandar Odžić iz Vojvođanske partije.

Manja autonomija

Pojedini analitičari također ocjenjuju da novi Statut označava smanjivanje autonomije Vojvodine, te da je podrška novom tekstu očigledan politički dogovor.

“U Titovoj Jugoslaviji postojala je knjiga pisca Zvonimira Majdaka – ”Pazi, tako da ostanem nevina”. Ovo što danas imamo je takođe tipa – Pazi, tako da liči na autonomiju”, smatra politički analitičar Duško Radosavljević.

Do konačnog stupanja na snagu ostalo je još samo nekoliko koraka.

“Tekst predloga novog Statuta Pokrajine trebalo bi, najverovatnije krajem ove nedelje, da dobije potvrdu i Skupštine Srbije. Nakon toga se ponovo vraća pred poslanike pokrajinskog parlamenta koji bi zvanično trebalo da proglase najviši pravni akt Vojvodine”, javlja Al Jazeerin reporter Nebojša Grabež.

Izvor: Al Jazeera