Novi samit Kine i zemalja istočne i srednje Evrope u Budimpešti

Važna posjeta Evropi kineskog premijera nakon 19. nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine (EPA)

Kineski premijer Li Kećang izjavio je povodom predstojećeg samita Inicijative “16+1” u Budimpešti da pridaje veliki značaj kineskoj saradnji sa zemljama srednje i istočne Evrope.

Li će, kako je saopšteno na sajtu Inicijative, učestvovati na šestom samitu šefova vlada zemalja srednje i istočne Evrope i Kine u Budimpešti tokom zvanične posete Mađarskoj od 26. do 29. novembra.

“Poseta premijera Lija Mađarskoj je važna poseta Evropi kineskog lidera posle 19. nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine”, istakao je zamenik ministra spoljnih poslova Kine Vang Čao.

Trgovinska razmjena 58,7 milijardi dolara

Održavanje samita “16+1” podudara se sa petom godišnjicom uspostavljanja kineske saradnje sa zemljama srednje i istočne Evrope i biće od velikog značaja za proširenje saradnja i napredovanje u strateškom partnerstvu, dodao je Vang.

Tokom boravka u Budimpešti Li će prisustvovati okruglom stolu čelnika Inicijative “16+1” i ceremoniji otvaranja Sedmog ekonomskog i trgovinskog foruma Kine i zemalja srednje i istočne Evrope, te će prisustvovati i potpisivanju sporazuma o saradnji i imati sastanke sa drugim čelnicima, najavio je on.

Čelnici Inicijative će razgovarati o pitanjima povezivanja, trgovine, investicija, finansijama, zelenoj ekonomiji i inovacijama, ukazao je Vang.

Bilateralna trgovinska razmena Kine i zemalja srednje i jugoistočne Evrope prošle godine je iznosila 58,7 milijardi dolara.

Šefovi vlada Kine i 16 zemalja srednje i istočne Evrope (CIE) okupiće se 27. novembra u Budimpešti na 6. samitu Inicijative “16+1”, na kojem će glavna tema biti “produbljivanje ekonomske, trgovinske i finansijske saradnje za win-win razvoj svih”.

Saradnja u sektoru finansija, elektronskoj trgovini i logistici, poljoprivredi i zaštiti životne sredine, razvoju malih i srednjih preduzeća neke su od tema koje će biti u fokusu učesnika skupa u sportskoj areni “Laslo Pap” pod predsedavanjem mađarskog premijera Viktora Orbana.

Gradnja Koridora 11 kroz Srbiju

Srbija će na skupu potpisati dva nova ugovora: jedan o izgradnji toplovoda Obrenovac–Beograd, a drugi o izgradnji Koridora 11 od Preljine do Požege.

Srbija i Kina trenutno imaju zajedničke projekte u vrednosti šest milijardi dolara.

U mađarskom Ministarstvu spoljnih poslova nedavno su rekli za Tanjug da bi u vreme samita u mađarskoj prestonici trebalo da bude pokrenuta i tenderska procedura za mađarski deo pruge Budimpešta–Beograd, čija je revitalizacija jedan od projekata dogovorenih na ranijim samitima.

Među 16 zemalja učesnica nalaze se Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Estonija, Hrvatska, Letonija, Litvanija, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija.

Ideja o platformi za saradnju izmedu Kine i zemalja CIE rođena je nakon prvog ekonomsko-trgovinskog foruma koji su Kina i te zemlje održali 2011. u Budimpešti.

Fond od deset milijardi dolara 

Nakon toga je 2012. godine organizovan prvi samit u Varšavi, na kojem je najavljeno više projekata za podsticanje saradnje, osnivanje fonda za investicije i saradnju Kine sa evropskim zemljama i kreditna linija od deset milijardi dolara.

Drugi samit je održan u Bukureštu 2013, treći u Beogradu u decembru 2014, četvrti krajem 2015. u Sudžouu u Kini, a peti prošle godine u Rigi.

Samitu “16+1” u Beogradu i pratećem ekonomsko-trgovinskom forumu prisustvovalo je više od 6.600 učesnika i predstavnika približno 550 kompanija, medu kojima ih je bio veliki broj iz Kine.

Zemlje članice platforme “16+1” imaju za cilj jačanje i proširenje saradnje u širokom spektru oblasti, koje obuhvataju trgovinu i investicije, povezivanje, finansije, poljoprivredu, nauku i tehnologiju, zdravstvo, obrazovanje, kulturu, odnose između ljudi…

Da bi se olakšala saradnja i razmena, ustanovljeni su različiti mehanizmi i institucije, postepeno poboljšavajući okvir “16+1”. Zemlje članice nastoje da izgrade trajno partnerstvo na principima otvorenosti, inkluzivnosti i uzajamne koristi.

Izvor: Agencije