Novi sastanak procesa Brdo-Brijuni 3. juna

Grabar-Kitarović i Pahor su na neformalnom sastanku razgovarali i o otvorenim bilateralnim pitanjima (Reuters)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski predsjednik Borut Pahor susreli su se na rubu sigurnosne konferencije u Budvi i najavili novi sastanak Predsjedničkog procesa Brdo-Brijuni za 3. juni na Brdu kod Kranja, posvećen stabilnosti na jugoistoku Evrope.

Grabar-Kitarović i Pahor su kao voditelji procesa Brdo-Brijuni potpisali pozive predsjednicima država sudionica Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Srbije za sastanak 3. juna na Brdu pokraj Kranja na kojem će posebni gost biti predsjednik Njemačke Frank- Walter Steinmeier, saopćio je glasnogovornik ureda predsjednice.

Jačanje političkog dijaloga

“Cilj ovogodišnjeg sastanka je jačanje povjerenja i posvećenosti stabilnosti i pomirenju na području Jugoistočne Europe, a s obzirom na trenutna događanja u Evropi i svijetu potrebno je jačanje političkog dijaloga te predanost rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja među susjednim državama”, navodi se u saopćenju glasnogovornika Luke Đurića.

Grabar-Kitarović i Pahor su na neformalnom sastanku razgovarali i o “otvorenim bilateralnim pitanjima i zauzeli se za pojačan politički dijalog na svim nivoima, a posebno vezano uz fleksibilniji režim prelaska državne granice”, ističe se u saopćenju.

Proces Brdo-Brijuni su pokrenule Hrvatska i Slovenija 2013. kako bi se regionalnom saradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja stabilizirale prilike na evropskom jugoistoku. Inicijativa predviđa da se jednom godišnje okupe predsjednici država jugoistočne Evrope s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja EU-a, koja time postaje sudionikom dijaloga.

Izvor: Agencije