Novi skandal u američkom vojnom vrhu

Skandal u vezi sa ostavkom direktora američke Centralne obavještaje službe (CIA-e) Davida Petraeusa počeo se širiti.

Pod istragom zbog “nedolične komunikacije” s jednom ženom povezanom s ovim skandalom  je sada već smijenjeni komandant američkih i međunarodnih snaga u Afganistanu (ISAF), general John Allen.

General Allen smijenjen je sa mjesta glavnokomandujućeg ISAF-a i na njegovo mjesto već je postavljen general Joseph Dunford.

U centru novog skandala je izvjesna Jill Kelley, koja tvrdi da je dobijala prijeteće elektronske poruke od Paule Broadwell, žene s kojom je Petraeus imao ljubavnu aferu i zbog koje je podnio ostavku u petak.

Pokrenuta istraga

Američki ministar odbrane Leon Panetta izjavio je da je Federalni istražni biro (FBI) nove podatke o ovom slučaju u nedjelju prenio Pentagonu i naložio mu da provede istragu o generalu Allenu u ponedjeljak, javio je AP.


Ivica Puljić uživo iz Washingtona

Panetta je saopćio da će nominacija Allena za zapovjednika snaga NATO-a u Evropi, zbog istrage koja je pokrenuta, sada biti odložena i da se “predsjednik [Barack Obama] s tim složio”.

Imenovanje Allena na ovu funkciju, koju je trebao preuzeti početkom sljedeće godine, trebao je u četvrtak odobriti Senat.

Jedan neimenovani zvaničnik odbrane rekao je da je Allen komunicirao s Kelley, volonterkom u zračnoj bazi MacDill na Floridi, gdje se nalazi glavni štab američke Centralne komande.

Reuters piše da je FBI otkrio da su Allen i Kelley, koja se opisuje kao dugogodišnja prijateljica porodice Petraeus, od 2010. do 2012. godine razmijenili između 20.000 i 30.000 stranica komunikacije, uglavnom elektronske pošte.

Istragu FBI-ja o cijelom slučaju pokrenuli su upravo e-mailovi u kojima se Kelley žalila da joj prijeti Broadwell, koja je bila u vezi s Petraeusom i o njemu pisala biografiju.

Javnost zgrožena

Kako je iz Washingtona izvijestio reporter Al Jazeere Ivica Puljić, američka javnost je zgrožena jer se vojni lideri “tako ponašaju, a vojnici ginu na frontovima”.

On je rekao da se, što se tiče istražnog procesa, zapravo “ne zna ko koga ganja”.

Kongres se pita zašto ga FBI nije obavijestio da se uopće vodila istraga protiv generala Patraeusa, dok FBI tvrdi kako su smatrali da to nije potrebno.

Najavljene su konferencije za novinare u Pentagonu i Bijeloj kući kasnije u utorak, a može se i očekivati serija intervjua koji će dovesti do novih otkrića kako se situacija razvijala, kazao je Puljić.

Kako je kazao, general Allen tvrdi da nije kriv, te da nije učinio ništa protivzakonito.

Po američkom zakonu, preljuba aktivnih oficira smatra se krivičnim djelom.

Pošto je Allen i dalje aktivni vojnik, mogao bi otići na sud ako se dokaže da je, kao oženjen čovjek, imao preljubu, rekao je Puljić.

Nakon ove afere, očekuju se promjene u kabinetu predsjednika Baracka Obame, te u CIA-i, rekao je Puljić.

Kao glavni kandidat za šefa CIA-e spominje se Obamin čovjek John Brennan, iz Nacionalnog savjeta za sigurnost, koji se brine za protivterorističke djelatnosti u Bijeloj kući.

Kako je kazao Puljić, senator John Kerry mogao bi postati ministar odbrane umjesto Leona Panette, koji odlazi, dok bi Susan Rice, američka ambasadorka pri UN-u, mogla postati nova državna sekretarka umjesto Hillary Clinton.

Izvori: Al Jazeera i agencije