Novi spor SAD-a i Kine zbog umjetnih otoka

Prema izvorima SAD-a, kineska vojna postrojenja i pista dugačka 3.000 metara na grebenu Fiery Cross mogla bi biti u funkciji do kraja godine (AP)

Sjedinjene Američke Države su najavile kako će nastaviti sa zračnim i pomorskim patrolama u međunarodnim vodama i prostoru iznad Južnog kineskog mora nakon što je kineska mornarica više puta upozorila američki vojni avion da napusti taj prostor iznad umjetnih otoka koje Kina gradi u tom moru.

Kineska mornarica do sada je izdala osam upozorenja posadi američkog P8-A Poseidon, najnaprednijeg američkog pomorskog patrolnog aviona, kada je nadlijetao to područje u srijedu, navodi CNN, čiji je novinar bio u letjelici.

Kad su američki piloti uzvratili da su u međunarodnom zračnom prostoru, kineski radiooperater kazao je: „Ovo je kineska mornarica. Odlazite, kako bi se izbjegao nesporazum.“

Poseidon je letio na visini 4.500 metara.

Video koji je objavio Pentagon snimljen je direktno iznad jednog umjetnog otoka. Snimke pokazuju intenzivne građevinske aktivnosti na novim otocima, kao i brodove kineske mornarice u blizini.

Ovo je prvi put da je Pentagon skinuo oznaku tajnosti s videa o kineskim „građevinskim“ aktivnostima na otocima i zvučnih zapisa razgovora kineske strane sa posadom američkog vojnog aviona.

Rizik od izbijanja sukoba

Taj slučaj, kao i nedavna kineska upozorenja filipinskom vojnom avionu da napusti područje u blizini spornog arhipelaga Spratly u Južnom kineskom moru pokazuju da Peking pokušava vojno zatvoriti prostor iznad svojih novih otoka.

Neki stručnjaci za sigurnost izrazili su zabrinutost zbog rizika od izbijanja sukoba, posebno nakon što je američki zvaničnik prošle sedmice kazao da Pentagon razmatra slanje vojnih aviona i brodova kako bi se osigurala sloboda pomorske plovidbe oko otoka koje je sagradila Kina.

Viši zvaničnik State Departmenta u četvrtak je kazao novinarima u Washingtonu da su američki izviđački letovi „potpuno primjereni“ i da će američke pomorske snage i vojna avijacija nastaviti „u punoj mjeri ostvarivati pravo djelovanja u međunarodnim vodama i zračnom prostoru“.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za istočnu Aziju Daniel Russel kazao je da će SAD otići i dalje kako bi se zaštitila mogućnost svih država da se kreću međunarodnim vodama i zračnim prostorom.

„Niko zdrave pameti neće pokušati zaustaviti američku mornaricu od djelovanja – to ne bi bila pametna odluka“, kazao je i poručio kako nije dovoljno da američki vojni avion može neometano nadlijetati međunarodne vode.

„Vjerujemo da svaka zemlja i svi civilni faktori moraju imati neometani pristup međunarodnim vodama i međunarodnom zračnom prostoru. Stalno ponavljamo da sav pijesak ovoga svijeta neće biti temelj za suverenitet. Pijesak nije rješenje, diplomatija jeste.“

Postrojenja i pista

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hong Lei kazao je kako mu nije poznat incident sa američkim vojnim avionom.

„Kina ima pravo nadzora tog zračnog prostora i voda kako bi se zaštitio suverenitet zemlje i spriječile nesreće na moru. Nadamo se da će ta zemlja moći iskreno poštivati kineski suverenitet u Južnom kineskom moru“, istakao je.

Američka vojska vjeruje da je kineski radiooperater koji je tražio da američki vojni avion napusti to područje bio na arhipelagu, koji čine sedam spornih otoka.

Prema američkim vojnim izvorima, kineska vojna postrojenja, uključujući pistu dugačku 3000 metara na grebenu Fiery Cross, mogla bi biti u funkciji do kraja godine.

Izvor: Agencije