Novi sporazum u borbi protiv utaje poreza

Zemlje potpisnice obvezuju se da će razmjenjivati informacije o offshore računima, njihovom stanju i vlasnicima (AP)

Utajivačima poreza preostaju dvije mogućnosti, prijaviti porez ili biti uhvaćeni, jer mogućnosti za skrivanjem sve su manje, poruka je iz Berlina, gdje je potpisan višestrani sporazum o razmjeni poreznih podataka.

Sporazum je potpisala pedeset jedna država svijeta, među kojima i Hrvatska, ali i neki takozvani porezni rajevi kao što su Kajmanski i Djevičanski otoci.

Nema više bankarskih tajni

„Utaja poreza nije samo nelegalna već je i nemoralna. To je pljačkanje vlastitih sugrađana i zato se takve ljude treba tretirati kao obične lopove. Današnji sporazum za njih je veliki udarac koji su im zadali poreski obveznici koji moraju plaćati veće poreze jer neki njihovi sugrađani to izbjegavaju i utajuuj. To nije pošteno. Ovaj sporazum će to okončati i veoma sam zadovoljan što jeVelika Britanija radila na njemu“, izjavio je ministar finansija Velike Britanije George Osborne.

Zemlje potpisnice obvezuju se da će razmjenjivati informacije o offshore računima, njihovom stanju i vlasnicima.

Samim tim bankarske tajne prestaju biti tajne, a razmjena financijskih informacija trebala bi početi 2017. godine, s tim da će se Austrija i Švicarska sporazumu pridružiti kasnije.

Izvor: Al Jazeera i agencije