Novi standard praćenja letova aviona

Razvijaju se strože preporuke o praćenju aviona (Reuters)

Agencija Ujedinjenih naroda za zrakoplovstvo ICAO predložit će novi standard prema kojem će komercijalni zrakoplovi morati prijavljivati svoju poziciju svakih 15 minuta kako bi omogućili efikasno praćenje i lakše lociranje u slučaju nesreće.

Nestanak zrakoplova Malaysia Airlinesa u ožujku prošle godine potaknuo je globalnu inicijativu da se kreira sustav koji bi omogućio precizno definiranje rute i lokacije zrakoplova.

U međunarodnom udruženju zrakoplovne industrije (IATA) obećali su prošle godine da će predvoditi radnu skupinu koja će se pozabaviti tim pitanjem i da će dobrovoljno poboljšati sustav praćenja zrakoplova dok agencija UN-a ne razvije odgovarajući standard.

U prosincu je IATA-ina radna skupina preporučila zrakoplovnim kompanijama da u idućih 12 mjeseci počnu pratiti pozicije zrakoplova u intervalima od najmanje 15 minuta.

‘Osnovni standard praćenja letova’

U međuvremenu je IATA signalizirala odmak u odnosu na tu preporuku, poručivši da je postavljanje konkretnih rokova nepraktično.

Glasnogovornik UN-ove Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo ICAO Anthony Philbin kazao je pak u utorak da bi takav standard, bude li usvojen, mogao stupiti na snagu u vrlo kratkom roku budući da ne bi zahtijevao uvođenje nove tehnologije u zrakoplove, prenosi Hina.

Prijedlog predstavlja “osnovni standard praćenja letova”, kazao je Philbin, dodajući da agencija razvija i strože preporuke o praćenju zrakoplova.

Predstavnici ukupno 191 zemlje-članice UN-ove agencije za zrakoplovstvo raspravljat će o prijedlogu u veljači na velikoj konferenciji o sigurnosti u Montrealu.

“Ako zemlje (članice) prihvate standard, na konferenciji o sigurnosti bit će postavljeno pitanje u kojem roku očekuju da bi on mogao biti primijenjen i žele li da ICAO ubrza taj proces”, kazao je Philbin u odgovoru na Reutersov upit.

Sateliti ne pokrivaju svu Zemljinu površinu

UN-ova agencija može prisiliti prijevoznike da počnu primjenjivati novi standard budući da regulatorna tijela zemalja članica obično usvajaju njezine preporuke. U ICAO-u ipak priželjkuju da se ta odluka donese konsenzusom.

Mnoge zrakoplovne kompanije već prate svoje zrakoplove putem satelita. Tako se u nedavno objavljenom radnom dokumentu ICAO-a napominje da većina zrakoplova dugog doleta već raspolaže sustavima za dojavu pozicija, ali oni nisu uvijek uključeni.

Osim toga, sateliti ne pokrivaju u potpunosti Zemljinu površinu.

Upitan postoji li mogućnost da se za predloženi standard praćenja koriste i radijski signali, glasnogovornik ICAO-a odgovorio je da bi zrakoplovi koji ne raspolažu novijom tehnologijom mogli koristiti glasovnu komunikaciju.

Izvor: Agencije