Novi štrajk pilota Lufthanse u Minhenu

Trodnevni štrajk pilota Lufthanse u aprilu doveo do otkazivanja hiljada letova, što je kompaniju koštalo 60 miliona eura (EPA)

Piloti najvećeg njemačkog avioprijevoznika Lufthanse najavili su za danas novi štrajk na aerodromu u Minhenu zbog spora sa upravom aviokompanije o penzionom programu.

Sindikat pilota Vereinigung Cockpit pozvao je na obustavu rada na minhenskom aerodromu, drugom najprometnijem u Njemačkoj, od 10 ujutro do 18 sati popodne, prenosi Tanjug.

“Pošto rukovodstvo Lufthanse do sada nije dostavilo prihvatljivu ponudu, osjećamo se primoranim da pokrenemo nove mjere”, navodi se u saopćenju sindikata i podvlači da su piloti spremni na postizanje sporazuma kako bi se izbjegao štrajk.

Nakon saopćenja krajem augusta o neuspjehu pregovora s upravom u vezi s uvjetima odlaska u prijevremenu penziju za pilote, sindikat je organizirao dva štrajkačka pokreta koji su poremetili putnički promet Lufthanse posljednjih sedmica.

Treći štrajk

Posljednji štrajk, koji se održao u petak navečer, prisilio je kompaniju da otkaže blizu 218 letova u Njemačkoj i Evropi, što je stvorilo neprilike za 26.000 putnika, dok je štrajk krajem augusta njene filijale Germanwingsa uzrokovao otkazivanje 116 od 164 leta.

Reuters napominje da je trodnevni štrajk pilota Lufthanse u aprilu doveo do otkazivanja hiljada letova, što je grupu koštalo 60 miliona eura.

Prema važećim propisima, Lufthansini piloti imaju mogućnost odlaska u prijevremenu penziju već sa 55 godina, ali aviokompanija to sad želi izmijeniti i podići minimalne godine za odlazak u penziju, kao i uključiti pilote u finansiranje njihovih penzija.

Izvor: Agencije