Novi sukobi na istoku Ukrajine

Četrdesetak ljudi poginulo je početkom maja u službenoj zgradi u Odesi, u kojoj je buknuo požar (EPA)

Najmanje osam pripadnika ukrajinskih snaga sigurnosti je ubijeno, a 18 povrijeđeno u noćašnjim sukobima s proruskim aktivistima u istočnoj Ukrajini, izvijestili su u četvrtak sigurnosni izvori.

Sukob, koji je izbio dvadesetak kilometara južno od industrijskog dijela grada Donjecka, trenutno u rukama separatista, mogao bi pojačati napetosti u Ukrajini prije održavanja predsjedničkih izbora u nedjelju, javlja Hina.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Ukrajinske vojne snage sukobile su se i sa separatistima u susjednom Lugansku, no još nema informacija o potencijalnim žrtvama.

Spremnost na pregovore

Vlada samoproglašene Narodne republike Lugansk spremna je sjesti za pregovarački sto sa Kijevom ako ukrajinske vlasti prekinu vojnu operaciju na jugoistoku zemlje, izjavio je Valerij Bolotov, “narodni guverner” istočne regije Lugansk, javljaju ruski mediji.

“Tražimo da se sve vojne snage odmah povuku s teritorija Luganska”, rekao je Bolotov u srijedu. “Mi smo spremni za pregovore, ali tek nakon što Ukrajina zaustavi agresiju na našu državu.”

Nazvao je vojnu operaciju na jugoistoku Ukrajine “okupacijom i terorom protiv lokalnog stanovništva”.

Rješenje krize u Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen se, tokom posjete Crnoj Gori, osvrnuo i na trenutno stanje u Ukrajini.

“Vidjeli smo jučer ograničene aktivnosti ruskih trupa na granici s Rusijom, što bi moglo ukazivati na to da će se neke od tih trupa i povući. Prerano je reći šta to znači, ali se nadam da je to početak potpunog povlačenja. Trenutno, većina tih trupa ostaje u blizini granice. Ako vidimo bilo kakve značajne aktivnosti na povlačenju, ja ću biti prva osoba koja ću to pozdraviti. Ovo bi bio prvi korak Rusije u ispunjavanju njenih međunarodnih obaveza. Nadam se da ćemo vidjeti diplomatsko rješenje krize u Ukrajini”, poručio je Rasmussen.

Masovni protesti protiv vlasti u Kijevu izbili su u rusofonim jugoistočnim regijama Ukrajine nakon otcjepljenja Krima, koji je proglasio nezavisnost 11. marta i postao dijelom Rusije 18. marta, nakon provedenog referenduma.

Ukrajinske regije Donjeck i Lugansk provele su referendume 11. maja, na kojima je većina birača podržala nezavisnost od Ukrajine. Vlasti u Kijevu i međunarodna zajednica ne priznaju te referendume.

Moskva traži istragu o požaru u Odesi

Moskva je u Ujedinjenim narodima zatražila istragu o požaru u zgradi u Odesi, u kojoj su početkom maja poginuli deseci ljudi, rekao je ruski ambasador u UN-u Vitalij Čurkin.

Obraćajući se novinarima nakon sjednice Vijeća sigurnosti o stanju ljudskih prava u Ukrajini, spomenuo je pismo ruskog Ministarstva vanjskih poslova koje je poslano generalnom sekretaru Ban Ki-moonu, u kojem se on “moli da provede objektivnu istragu” o događajima u Odesi.

Dodao je kako su u napadu “upotrijebljene hemikalije”, ali nije ništa više rekao o njima.

Podsjetivši na saradnju UN-a i Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), ocijenio je “logičnim da generalni sekretar preuzme inicijativu i osigura provođenje formalne istrage”, prenosi Hina.

U Lugansku proglašeno vanredno stanje

U Lugansku je proglašeno vanredno stanje i objavljena opća mobilizacija za muškarce između 18 i 45 godina, dok regija ostaje u stanju pripravnosti zbog invazije širokih razmjera vojnih jedinica Kijeva, saopćila je služba za medije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LPR).

Luganski vojni izvor rekao je kasno sinoć da su prokijevske snage preduzele ofanzivu širokih razmjera u regiji, prenosi Tanjug.

Vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksandar Turčinov izjavio je u srijedu da su vlasti u Kijevu spremne za završnu fazu specijalne operacije na istoku Ukrajine.

Prema njegovim riječima, oružane snage će provesti operaciju čišćenja u regijama Donjeck i Lugansk kako bi omogućili održavanje ukrajinskih predsjedničkih izbora u tim regijama 25. maja, navodi Hina.

Samoproglašene vlasti Donjecka i Luganska ranije su saopćile da se predsjednički izbori, previđeni za 25. maj, neće održati na njihovoj teritoriji.

Kritika izvještaja

Četrdesetak osoba, uglavnom proruski orijentiranih stanovnika, poginulo je početkom maja u službenoj zgradi u Odesi, luci na jugu Ukrajine, u kojoj je buknuo požar pošto su se tamo sklonili nakon sukoba s Ukrajincima.

Čurkin je ponovno kritizirao izvještaj zamjenika UN-ovog generalnog sekretara za ljudska prava Ivana Šimonovića o stanju u Ukrajini, koji je Vijeće proučilo, ocijenivši ga “dalekim od istine”.

Odgovarajući na pitanje o izborima 25. maja, rekao je da ih je “teško smatrati korektnima u okolnostima bombardiranja i vojne operacije” koju Kijev vodi protiv proruskih aktivista na istoku Ukrajine. “Vidjet ćemo šta će se dogoditi 25. maja i onda ćemo zauzeti stav”, ipak je dodao.

Šimonović je, pak, naglasio da “atmosfera svakako ne ide na ruku” izborima na istoku Ukrajine, podsjetivši da su članovi Izborne komisije bili žrtve “otmica i zastrašivanja”.

“To je negativno djelovalo na mogućnost organiziranja izbora na istoku”, kazao je.

Kada je riječ o požaru u Odesi, podsjetio je da je pokrenuto barem pet istraga, na državnom i na međunarodnom nivou, pa tako i ona Vijeća Evrope.

Izvor: Agencije