Novi test ʽokrnjenogʼ Dinama u Ligi prvaka

Otto Barić: Dinamo bi trebao prestati prodavati igrače na dvije godine te konsolidirati sadašnje snage (EPA)

Piše: Tomislav Šoštarić

Nakon što su proslavili plasman Dinama u natjecanje po grupama Lige prvaka, koji je u odlučujućoj utakmici u srijedu preokrenuo rezultat i u produžecima slavio sa 2:1 – ukupno 3:2 – navijači zagrebačkog kluba zabrinuto pogledavaju prema Europi. “Modri” će u Ligi prvaka, po mnogima, igrati bitno oslabljen u odnosu na prošlu godinu već samim time što je “wunderkind” Marko Pjaca prešao u Juventus.

Ono što ih posebno straši su napisi u kojima se naveliko spekulira da je pitanje dana realizacija prelaska Ante Ćorića u Manchester City te stalni medijski “ispraćaji” Marka Roga u Napoli, iako taj transfer još nije siguran. Odlazi i vratar Eduardo… Pitaju se o razini kvalitete potrebne za oglede u najjačem europskom klupskom natjecanju. 

Dovoljno da se dio zagrebačkih “drukera” zabrine da bi Dinamo ove godine mogao u Ligi prvaka biti “kanta za napucavanje”, kao što mnogi smatraju da je to bio slučaj prije nekoliko sezona.

Loš početak, sjajan završetak

Hrvatski stručnjaci kažu da Dinamo protiv Salzburga nipošto nije odigrao utakmicu za pamćenje, u kojoj je i Red Bull itekako imao svoje šanse, ali da “Modri” pod palicom trenera Cice Kranjčara nisu nezasluženo “preskočili” Salzburg i stigli do nastupa u grupnoj fazi najprestižnijeg europskog klupskog nogometnog natjecanja.

Dinamo nije započeo dobro, kaže brončani “Vatreni” iz Francuske i legenda zagrebačkog kluba Goran Vlaović, no izjednačujući pogodak okrenuo je situaciju, a produžeci su bili u potpunosti u znaku dominacije Dinama.

“Ja sam igrom slučaja bio na utakmici. Moj dojam na tribinama je bio da je Dinamo započeo jako loše utakmicu, u kojoj nije djelovalo da može ozbiljnije ugroziti, a s druge Salzburg je, osim što je zabio gol, na neki način bio opasniji. Zapravo mi nije bilo jasno da je Dinamo u utakmici koja je vrlo bitna bio tako indisponiran, nonšalantan. Međutim, u drugom poluvremenu se, na neki način, sve promijenilo. S druge strane, Salzburg je izgubio sigurnost, igru i kvalitetu, kao da ih je uhvatio strah”, kaže Vlaović.

Za razliku od Salzburga, Dinamo je počeo podizati kvalitetu igre, postigao pogodak i počeo igrati “onako kako zna”.

Salzburg je možda bolji, ali…

“Iako su i prvo poluvrijeme imali posjed lopte, međutim, bili su potpuno neopasni. Za razliku od drugog poluvremena, u kojem su se stvari promijenile, i to im je donijelo pogodak za izjednačenje i produžetke. U produžetku sve je bilo na strani Dinama. Salzburg je stihijski pokušavao nešto, međutim, nije bilo već ni snage, nekoliko njihovih igrača su imali grčeve. Fenomenalno da je Dinamo sve to uspio iskoristiti i na protivničkom terenu odnijeti tako važnu pobjedu za ulazak u faznu grupu Lige prvaka”.

Ono što slijedi je “druga priča”. Vlaović kaže kako je činjenica da ako, uz Pjacu, koji je već otišao, Maksimir napuste i druga dva ofenzivna “motora” Ćorić i Rog, to će itekako utjecati na ofenzivnu moć Dinama i njegove mogućnosti da ostvaruje pobjede i dobre rezultate koji bi omogućili prezimljavanje, ako već ne u Ligi prvaka, a ono u Ligi Europe. Na raspolaganju ostaje – defenziva.

“Ostatak momčadi, posebno defanzivni, ostaje tu. To, na neki način, usmjerava ka tome da se Dinamo treba u Ligi prvaka, ako i odu ti igrači o koji se spominju, usmjeriti ka čuvanju rezultata, ne gubljenju, i da ne bude ‘kanta za napucavanje’. Naravno da je šteta ako dvojica-trojica najboljih igrača odu, posebno u onom ofenzivnom dijelu. To itekako onemogućuje momčad da bude prava i uspješna u tom natjecanju”, zaključuje Vlaović.

Nekadašnji trener Dinama i hrvatske reprezentacije Otto Barić smatra također da je Dinamo zasluženo izborio Ligu prvaka, iako misli da je objektivno Salzburg u ovom trenutku bolja momčad. Momčad Dinama je fizički dobro parirala Salzburgu, koji je imao peh, jer je, zbog ozljeda, morao mijenjati važne igrače.

‘Kupovati, a ne prodavati’

No, 50 minuta je, smatra, Salzburg bio slabija momčad – Dinamo je izdržao pritisak prvih 20 minuta te na kraju utakmice i u produžecima bio bolji. A sada bi, kaže Barić, u Maksimiru trebali prestati prodavati igrače iduće dvije godine, jer su zaradili mnogo novca i financijski dobro stoje. U Ligi prvaka će biti teško, pogotovo ako odu igrači o kojima se spekulira.

“Sada bi trebali nabaviti dva najbolja igrača iz Hrvatske i vidjeti što mogu. Ja bih, kao trener i kao dinamovac, volio da zadrže to što imaju, ne prodaju dalje i imaju momčad koja bi se mogla oduprijeti nekim europskim momčadima. Publika će to prepoznati i doći na stadion i imat ćemo Dinamo kakav želimo”, kaže Barić.

Dinamo je, smatra, mnogo učinio što se izgradnje i stvaranja mladih kvalitetnih igrača tiče, a dolaze, kaže Barić, i neki novi. “Modri” su, zaključuje, odlična momčad za hrvatske pojmove, ali da bi bila dobra europska momčad, iako još ne i ona najviše klase, moraju, smatra, prestati prodavati igrače te konsolidirati sadašnje snage i izvući maksimum iz te momčadi.

Izvor: Al Jazeera