Novi toplotni val na Balkanu, temperature do 44 stepena

Sladić smatra kako treba proglasiti crveni meteoalarm za čitavu teritoriju BiH zbog ekstremno visokih temperatura (Arhiva)

Nakon nekoliko svježijih dana, u kojima su temperature pale ispod 20 stupnjeva, balkansku regiju očekuje najjači toplinski val ovog ljeta.

Prema prognozama za vikend i idući tjedan, temperature će se penjati i preko 40 Celzijevih stupnjeva, a najkritičnije će biti u Bosni i Hercegovini, gdje se očekuje i do 44 stupnja.

Amater-meteorolog Nedim Sladić, čije prognoze prenosi agencija Patria, najavljuje da bi toplotni udar koji će pogoditi BiH mogao biti najjači u posljednjih dvadesetak godina.

Stoga poziva nadležne da proglase crveni meteoalarm i poduzmu sve moguće mjere u slučaju elementarne nepogode, građane da se zaštite od enormnih vrućina i zračenja, te na poseban oprez kada je riječ o mogućem izbijanju požara.

Procjenjuje da bi toplotni val mogao trajati i desetak dana, pri čemu se ekstremno vruće vrijeme očekuje u periodu između 1. i 5. kolovoza

“Izuzetno je opasan po zdravlje svih vidova stanovništva i starosnih dobi, a u najgorem obliku može uzrokovati i smrtonosni ishod”, smatra Sladić.

Po njemu, uzročnik toplotnog vala iznimno je snažna Azorska anticiklona koja će imati najviše utjecaja na vrućine u većem dijelu jugozapadne, južne i jugoistočne Europe.

“Kada bi to bilo moguće, najbolje bi bilo da se temperature prešute, jer će zaista biti ekstremne. No, to bi bilo kontra svih pravila. Kako će biti iznimno vruće, njihov očekivani rang je, prema trenutnim izgledima numeričkih modela i dostupnim podacima, većinom između 36 i 42 stepeni, lokalno po trenutnim izgledima i do 44 stepena”, prenosi Patria Sladićevu prognozu.

Upozorenje građanima

On kaže kako 44 stepena mogu očekivati pojedina područja sjeveroistočne i sjeverne Bosne, kao i sami jug Hercegovine.

“Zbog relativno sušnog perioda koji imamo unazad 90 dana, naročito u Hercegovini i na području sjeverne i sjeverozapadne Bosne, postojat će veliki rizici od požara, tako da je vrlo važno da imamo sve raspoložive snage na terenu u bilo koje doba dana i noći. Stanovništvu se preporučuje da sva upozorenja shvate krajnje ozbiljno i prate sve daljnje promjene koje bi eventualno mogle uslijediti“, kaže Sladić.

Meteorolozi pozivaju na zaštitu građana svih starosnih dobi, pogotovo onih najrizičnijih – osoba treće dobi i male djece, te na provedbe Federalnog ministarstva zdravstva, ali i Ministarstva rada i socijalne politike kojim se podrazumijeva da radnici na gradilištima i otvorenom već od deset sati prijepodne budu pošteđeni težeg fizičkog napora i budu pušteni sa svojih radnih mjesta iz preventivnih i zdravstvenih razloga.

Slične preporuke za Hrvatsku je izdao i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje te Nastavni zavod “Andrija Štampar”, navodeći kako su posebno ugrožene skupine stanovništva: djeca, osobe starije dobi, kronični bolesnici i osobe koje rade na otvorenim prostorima.

Već za vikend temperature će u Hrvatskoj ponovno prijeći 30 Celzijevih stupnjeva, iako su do nedjelje na kopnu još mogući povremeni pljuskovi.

Najgore u unutrašnjosti Hrvatske

Prema dugoročnoj prognozi, Hrvatsku od ponedjeljka očekuje najgori toplinski val ovog ljeta.

Najgore će biti u unutrašnjosti zemlje, gdje će temperature većinom prelaziti 35 stupnjeva, dok će se u priobalnim krajevima temperature kretati između 30 i 35 Celzijevih stupnjeva

Vrhunac toplinskog vala očekuje se u utorak i u srijedu, pa se u pojedinim dijelovima Hrvatske, a posebice u unutrašnjosti, prognoziraju temperature više od 40 stupnjeva. U Kninu se u srijedu očekuje 41 stupanj u hladu, u Osijeku 40 stupnjeva, u Zagrebu i Karlovcu 39…

Na Jadranu će temperature ipak biti podnošljivije te će se kretati oko 30 stupnjeva.

Prema kraju tjedna doći će do blagog pada temperatura, ali padaline za sada nisu na vidiku. Do kraja tjedna najviše dnevne temperature na kopnu ne bi trebale padati ispod 35 Celzijevih stupnjeva.

Izvor: Agencije