Novi udari Jordana na položaje ISIL-a

Jordanski avioni su u četvrtak i petak izveli napade protiv ISIL-a, kao odgovor na ubistvo jordanskog pilota Moaza al-Kassasbaha (AP)

Jordanska vojska je potvrdila kako je izvela nove zračne napade na položaje oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), prenosi agencija Anadolija.

U saopćenju vojske Jordana navodi se kako su lovci mlažnjaci izveli zračne napade na mete ISIL-a prije nego su se sigurno vratili u vojne baze.

U saopćenju nisu navedene lokacije koje su bombardirane.

Jordanski avioni su u četvrtak i petak izveli napade protiv ISIL-a, kao odgovor na ubistvo jordanskog pilota Moaza al-Kassasbaha, kojega su pripadnici ove grupe ubili početkom ove sedmice.

Jordanski kralj Abdullah II proglasio je „nemilosrdan“ rat protiv ISIL-a nakon što je ova grupa objavila videosnimak na kojem se prikazuje brutalno ubistvo jordanskog pilota koji je živ spaljen.

Inače, ISIL je u junu prošle godine pokrenuo veliku ofanzivu prvenstveno na Mosul, Tikrit, a poslije i na druge iračke gradove.

Trenutno kontrolira sjeverne dijelove Iraka i Sirije. Koalicione snage, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, već nekoliko mjeseci izvode zračne napade protiv ISIL-a.

Raketa ubila dvije osobe

Najmanje dvije osobe ranjene su od rakete koja je ispaljena iz Sirije na teritoriju Jordana.

Očevici navode da je raketa ispaljena iz Sirije, a da je pala na području Ramse na sjeveru Jordana. Povrijeđene su dvije osobe.

Esref Samirat, jedan od povrijeđenih, kazao je za agenciju Anadolija kako je pio čaj sa bratom kad je raketa eksplodirala.

„Povrijeđeni smo dok smo pili čaj. Nismo ni razumjeli šta se dogodilo“, kazao je Samirat.

Iz Sirije u Jordan je i 2012. godine ispaljena raketa od koje su povrijeđene desetine ljudi, među kojima i jedno dijete.

Izvor: Agencije