Novi ugovor Rusije i Indije o naoružanju

Posljednjih godina je opao izvoz ruskog oružja u Indiju (AFP)

Zvaničnici Indije i Rusije potpisali su u ponedjeljak u New Delhiju novi ugovor o naoružanju vrijedan milijarde dolara dok je ruski predsjednik Vladimir Putin nastojao da dodatno ojača veze sa tradicionalnim saveznikom.

Putin i indijski premijer Manmohan Sing pohvalili su saradnju svoje dvije zemlje, dok su zvaničnici potpisali sporazum vrijedan 1,6 milijardi dolara indijske nabavke 42 borbena aviona Suhoj Su-30 i 1,3 milijardi dolara vrijedan ugovor o isporuci 71 ruskog vojnog helikoptera Mi-17.

Sing je rekao da su se razgovori odnosili i na sigurnosnu situaciju u regionu, uključujući Afganistan.

“Indija i Rusija dijele stav o stabilnom, ujedinjenom, demokratskom i prosperitetnom Afganistanu, oslobođenog od ekstremizma”, rekao je Sing novinarima poslije sastanka.

O demonstracijama

Predsjednik Putin i premijer Singom, zbog zabrinutosti za sigurnost i povodom demonstracija u gradu koje su tokom vikenda održane nakon silovanja i prebijanja jedne studentkinje u gradskom autobusu, sastali su se u rezidenciji a ne u vladinoj Hajderabad palati u centru grada, gdje se obično održavaju takvi susreti.

Indija je najveći svjetski uvoznik naoružanja a Rusija proizvodi oko 70 odsto vojne opreme koju uvozi Delhi.

“Želio bih da naglasim da je produbljavanje prijateljstva i saradnje sa Indijom među najvišim prioritetima naše vanjske politike”, napisao je Putin pred posjetu u indijskom listu Hindu.

Međutim, dok je Rusija nekada imala praktično monopol na prodaju oružja Indiji, New Delhi je u posljednje vrijeme počeo da kupuje naoružanje i u drugim zemljama i Moskva je ovu posjetu vidjela kao šansu da povrati izgubljeno tržište i razvija zajedničke projekte u proizvodnji oružja.

“Strateška priroda partnerstva Indije i Rusije je bila svjedok nezabilježenog nivoa naše vojne i tehnčke saradnje”, napisao je Putin i istakao da je ključ budućih odnosa “zajednički razvoj modernog naoružanja a ne samo isporuka vojne opreme”.

Njegove riječi su bile skoro istovjetne kao i ministra vanjskih poslova Salmana Kuršida koji je pred posjetu rekao da je “Indija privržena jačanju i proširenju odnosa s Rusijom i u ekonomskim i strateškim vezama”.

Moskva je bila zabrinuta nedavno indijskim izborom zapadnih firmi za snabdjevanje oružjem, posebno nakon što je Boing izabran prošlog mjeseca ispred ruskog proizvođača MiL za veliki ugovor kupovine helikoptera.

Indija nije bila zadovoljna ni kašnjenjem ruskih isporuka brodova, posebno nošača aviona admiral Gorškov, koji se preuređuje za indijsku mornaricu. Rusija je trebalo da isporuči nosač u augustu 2008. a datum je sada pomjeren za 2013. dok se cijena skoro duplirala na 2,3 milijarde dolara.

Prema indijskim podacima međusobna trgovinska razmjena raste i ona će ove godine iznosito 10 milijardi dolara što je za trećinu više od 7,5 milijardi 2009.

Tokom Putinove posjete, Rusija i Indija će potpisati sporazume o trgovini, nauci i obrazovanju.

Indija je zemlja broj jedan kada je riječ o kupovini proizvoda ruske vojne industrije, ali su u posljednjih nekoliko godina Rusiju pretekle neke zapadne zemlje od kojih je Indija počela kupovati oružje.

Pretjerane glasine

Savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova Rusije Jurij Usakov, u izjavi za medije uoči Putinove posjete Indiji, kazao je da će vojna saradnja Indije i Rusije biti proširena.

On je pretjeranim nazvao glasine o tome da je Rusija izgubila tržište Indije za svoju vojnu industriju.

Rusija i dalje čuva svoju snažnu poziciju u Indiji. Izmedu 2000. i 2010. godine, ove dvije zemlje su potpisale sporazum, vrijedan 30 milijardi dolara, za proizvodnju raketa, tenkova i vojnih aviona.

Indija i Rusija namjeravaju da potpišu ugovor za projekat koji uključuje proizvodnju novog putničkog aviona, aviona tipa “lovac” i supersonične rakete, navodi agencija Anadolija.

Saradnja dvije zemlje je zastala u posljednje vrijeme zbog rasta cijena ruskih proizvoda, prenijela je turska agencija.

Francuska je prošle godine dobila indijski tender u vrijednosti 11 milijardi dolara za proizvodnju 126 “lovaca” za indijske zračne snage.

Izvor: Agencije