Novi val sirijskih izbjeglica u Jordanu

Gotovo 9.000 Sirijaca stiglo je od 1. januara u Jordan, gdje su pobjegli od sukoba u svojoj zemlji i sada ih je više od 290.000, izjavio je za AFP jordanski Vladin zvaničnik.

“Gotovo 8.835 Sirijaca stiglo je u kraljevinu od 1. januara”, izjavio je Anmar el-Hamud, zvaničnik u Vladi po pitanju sirijskih izbjeglica.

“Većina njih su žene i djeca porijeklom iz regija južne Sirije, posebno pokrajine Dera”, koja graniči s Jordanom, dodao je on.

Zemlja je do sada primila oko 290.000 Sirijaca, od kojih su oko 62.000 samo u kampu Zataari, u blizini sirijske granice, precizirao je Hamud.

Prebjeg iz vojske

Oko “1.800 Sirijaca koji su pripadali vojsci našlo je sklonište u Jordanu nakon početka krize 2011. godine”, saopćio je sa svoje strane jordanski sigurnosni izvor, ne dajući više pojedinosti.

Stotine Sirijaca svakodnevno prelaze granicu bježeći od borbi između Vladinih trupa i pobunjenika.

Prema podacima UN-a, najmanje 60.000 ljudi je ubijeno u Siriji od početka sukoba u martu 2011. godine, a broj sirijskih izbjeglica u susjednim zemljama bi se trebao udvostručiti do juna i dostići 1,1 milion ako se sukob nastavi do tog datuma.

Izvor: Agencije