Novi Zeland: U padu balona 11 mrtvih

Najteža zračna nesreća od 1979. godine u Novom Zelandu (Getty Images)

Jedanaestoro ljudi je poginulo kada se kod gradića Cartertona na Novom Zelandu srušio balon napunjen vrućim zrakom. Policija i očevici kažu da je balon udario u žice dalekovoda, zapalio se i srušio na zemlju.

U balonu je u trenutku nesreće bilo pet parova, uz pilota, a niko od njih nije preživio. Oblast Novog Zelanda u kojoj se nesreća desila je inače poznata po brojnim izletima balonima.

Balon se pretvorio u buktinju od deset metara.

Policija je saopćila da je dvoje putnika skočilo iz korpe koju je nosio balon u trenutku kada je počela padati.

Očevidac David McKinley rekao je državnoj televiziji TVNZ da je balon prošao iznad njegove kuće neposredno pred nesreću i da se u početku na njemu pojavio samo manji plamen.

“Bio je tik iznad drveća kada sam ga prvi put vidio. Izgledalo je kao da se pokušava podignuti malo više. U slijedećem trenutku pretvorio se u buktinju od deset metara. Izgledao je kao raketa koja se obrušava” rekao je ovaj svjedok.

Drugi očevidac Bevan Lambess rekao je da je u jednom trenutku ugledao balon sa korpom koja je gorjela.


Porodice natradalih pomažu u identificiranju [Getty Images]

“Korpa je gorjela i vidio sam da je drži nešto što liči na užad, ali kada sam prišao vidio sam da su to zapravo bile žice dalekovoda. Tada se cijela korpa zapalila i srušila na zemlju”, rekao je on.

Identificirani pilot i vlasnik

Zasad je od žrtava identificiran samo pilot i vlasnik balona Lens Hoping, koji je važio za iskusnog i obazrivog pilota.

Incident se desio po vedrom vremenu i velikoj vidljivosti s malo vjetra. Novozelandska istražna komisija saobraćajnih nesreća pokrenula je istragu.

Incident predstavlja najtežu zračnu nesreću na Novom Zelandu od 1979. godine kada je turistički avion aviokompanije Air Novi Zeland pao na planinu Mt Erebus na Antarktiku i poginulo je svih 257 putnika u njemu, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije