Novi zemljotresi pogodili regiju

Zemljotresi ovakvog intenziteta mogu izazvati vrlo mala oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti (www.emsc-csem.org)

Rijeku i Kvarner sinoć je oko 22.40 pogodio novi potres, a podrhtavanje je trajalo, kao i u prethodnim navratima, svega nekoliko sekundi.

Epicentar potresa u 22:39 sati bio je 18 kilometara južno od Rijeke i šest kilometara sjeverozapadno od Njivica na otoku Krku.

Magnituda tog potresa bila je 2,8 stepeni Richtera, javlja Večernji list.

To je bio već peti potres koji je pogodio okolinu Rijeke i područje Kvarnera za samo dva dana.

Prvi potres dogodio se u utorak 11:40 sati, a imao je magnitudu 3,4 stepena po Richteru. Drugi potres dogodio se istog dana oko 23 sata, a imao je magnitudu od 3,7 stepeni po Richteru.

Nakon njega je uslijedio još jedan potres, u srijedu oko 13:30 sati, a bio je magnitude 3,5 stepeni po Richteru, a četvrti oko 17:30 magnitude 2,8 prema Richteru, čiji je epicentar bio na otoku Krku, kod Omišlja.

Rijeku i okolinu je, od 8. augusta u 11:35 sati, kad je zabilježen prvi, pa do četvrtka ujutro, pogodilo 14 potresa, podsjećaju hrvatski mediji.

Potresi u Vršcu i Pančevu

U Pančevu se sinoć osjetio zemljotres jačine 3,8 stepeni Richtera, objavljeno je na internetskoj stranici Republičkog seizmološkog zavoda.

Nakon prvog zemljotresa koji je bio u 21:17, dva sata kasnije, u 23:17 registriran je zemljotres magnitude 3,6 jedinica Richterove skale u regiji Vršca, javlja Tanjug.

Zemljotresi ovakvog intenziteta mogu izazvati vrlo mala oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti, navodi se na stranici Zavoda.

Izvor: Agencije