Novi život sirijskih izbjeglica van domovine

Mnogi izbjegli Sirijci pitaju se hoće li se ikada vratiti kući. Neki su izgubili nadu da će se to dogoditi i pokušavaju izgraditi novi život u drugim državama.

Neki od njih su muškarci koji su bili među desecima hiljada Sirijaca koji su protestirali protiv Bashara al-Assada, puni entuzijazma i odlučnosti… Ali, to je je bilo prije skoro četiri godine.

“U početku smo imali samo jedan cilj – srušiti sirijski režim. Ali, sada ne znamo protiv koga bismo se borili. Našli smo se između ISIL-a [grupa Islamska država Irak i Levant] i Vlade. Više se ne borimo samo protiv Assada, nego i protiv drugih sličnih režima”, govori izbjeglica Hussam, koji je bio borac Slobodne sirijske vojske.

Mohamad je aktivista koji je na internetu objavljivao snimke protesta, a zatim sukoba. Hamzeh je u zatvoru proveo godinu dana, gdje su ga mučili zbog učešća u protestima.

“Frustrirani smo i depresivni, ali mislim da je tako sa svakim ustankom u svijetu. Alžir je žrtvovao milion ljudi u ratu protiv Francuske”, ističe Hamzeh.

Nema odgovora na sinovo pitanje

Sada žive u Antiohiji, turskom pograničnom gradu u kojem su deseci hiljada Sirijaca ranije čekali i planirali život u slobodnoj, demokratskoj Siriji. Mnogi se više ne nadaju povratku.

Ovi muškarci, poput stotina hiljada drugih, postaju dio sirijske izgubljene generacije. Prisiljeni su da žive u Turskoj. Nezaposleni su i poniženi, kažu, jer jedva uspijevaju prehraniti porodice.

“Naravno da mislim da međunarodnu zajednicu nije briga za nas. U posljednje dvije godine ništa se nije promijenilo, međunarodna zajednica ništa nije učinila”, rekao je Mohamad.

Svi su rezignirani. Hussam kaže da mu se srce slama kad ga sin pita kad će se vratiti u Siriju, jer je to jedno od pitanja na koja mu ne može odgovoriti.

Izvor: Al Jazeera i agencije