Novim zakonom Palestinke lakše do razvoda

Vjerske vođe u Palestini objavile su reforme zakona o razvodu, koji ženama uveliko olakšava okončanje ili poništenje braka.

Izmjene Zakona o razvodu daju slobodu palestinskim ženama, pa će sada umjesto dosadašnjih dugih pravnih bitki, ukoliko su nezadovoljne svojim brakom, lakše dobiti njegovo poništenje.

“Kada supruga koja ima bračni ugovor, ali nije prešla da živi sa suprugom, kaže da mrzi muža i ne želi živjeti s njim i da će imati težak život ako se to dogodi – ona ima pravo da okonča taj brak. Ovaj zakon riješit će problem”, objasnio je vrhovni sudija Abdel Qader Idris.

Novi zakon stupio je na snagu prvog septembra i predstavlja značajnu prekretnicu u konzervativnom palestinskom društvu.

Ranije su samo muškarci imali pravo tražiti razvod pod izgovorom da su nesretni u braku. Sada, žene više ne moraju dokazivati da ih muževi maltretiraju.

Različiti stavovi

Međutim, u društvu su podijeljena mišljenja o ovom pitanju.

“Ovaj zakon će napraviti mnogo problema. Učinit će da se porodice raspadnu. Ono što sagradite, uništit ćete. Djeca će patiti”, mišljenja je Mohammed Zghair, stanovnik Hebrona.

Međutim, njegov sugrađanin Khalil al-Shadafan ima suprotan stav:

“To je pravda za žene, jer neki muškarci ne mogu zaštiti svoju porodicu. Mnogo je primjera u kojima žene ne žive u dobrim uslovima. Ovako će se moći razvesti od svojih nepravednih muževa”, rekao je on.

Zakon se odnosi samo na muslimane, s obzirom na to da kršćani u Palestini imaju vlastiti crkveni zakon o braku i razvodu.

Izvor: Al Jazeera