Novinar Al Jazeere godinu dana u egipatskom zatvoru

Kad je njegova kći Hagar završila srednju školu, Mahmoud Hussein u svojoj ćeliji rezao je članke iz novina o univerzitetima. Želio je biti uz Hagar kad pođe na novo putovanje – više obrazovanje, te pokazati joj najbolje izbore pred njom.

“Kad sam ga posjetila, vidjela sam da je napravio listu fakulteta podesnih za nju”, navodi 23-godišnja Zahra Hussein, drugo najstarije od Husseinovih devetero djece.

U srijedu je punih godinu dana otkad je Egipat uhapsio novinara Al Jazeere, koji sad ima 51 godinu, a nedavni rođendan proslavio je u kairskom zatvoru Tora, izgrađenom 1993. godine.

Poznata kao “Škorpion”, ova ustanova ima veoma loše uvjete života. Advokatima je zabranjen susret s klijentima, zaposlenici tuku zatvorenike, ne dozvoljavaju im dolazak porodica i miješaju se u liječenje. Među zatvorenicima su kritičari vlasti i novinari koji su primorani dijeliti ćelije s navodnim članovima oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Hussein do danas još nije zvanično optužen.

“Ne možemo se naviknuti na situaciju. Kuća je mrtva. Otac je uhapšen i sreća ne dolazi u kuću”, kaže Zahra.

Odbijaju operaciju

Kao egipatski državljanin koji živi u Kataru, Hussein je zaustavljen i ispitivan 15 sati nakon što je došao u Kairo 20. decembra prošle godine. Optužen je za “poticanje protiv državnih institucija i objavu lažnih vijesti s ciljem širenja haosa”, a te optužbe on, njegov advokat i Al Jazeera kategorično odbijaju.

U lošem je fizičkom i psihičkom stanju i nema pristup adekvatnoj ljekarskoj pomoći. Prošlog ljeta slomio je ruku, a zvaničnici odbijaju da bude operisan ili da mu se zamijeni gips.

Grupe za ljudska prava navode da je u Egiptu približno 60.000 zatvorenika, od kojih su mnogi nestali. Najmanje 20 novinara nalazi se u egipatskim zatvorima, pokazuje novi izvještaj Komiteta za zaštitu novinara.

“Prođem kroz mnoge faze depresije i onda osjećam da ne mogu nastaviti”, kaže Zahra, koja je prihvatila ulogu hranitelja porodice otkad joj je otac uhapšen.

Kad su Husseina egipatski mediji označili kao “terorista koji radi za Al Jazeeru”, ona je dobila otkaz uz objašnjenje da je prerizično da je zaposlenik. Sada radi od kuće kao prevoditeljica.

“Nikada nisam željela biti u ovako užasnoj situaciji. Uvijek sam imala utješno saznanje da je otac ovdje i da će on riješiti svaki problem”, govori.

Mnogo volio školu

Hussein je tokom ove godine dana u zatvoru proveo tri mjeseca u samici da bi potom bio premješten u ćeliju s drugim zatvorenicima.

“Egipatske vlasti vode sistematsku kampanju protiv Al Jazeere i koriste se pristranim hapšenjima, cenzurom i sistematskim napadima”, kazao je, kad je Hussein uhapšen, Sherif Mansour iz Komiteta za zaštitu novinara.

Medijska kuća Al Jazeera objavila je da “odbacuje sve neosnovane optužbe protiv Husseina i osuđuje nepravedni pritvor, kao i prisilno dobijanje lažnih priznanja. Dalje, Mreža smatra egipatske vlasti odgovornima za Husseinovu sigurnost i dobrobit.”

Hussein je najstariji od devetero djece i potječe iz sela u egipatskom guvernoratu Giza. Prvi je član porodice koji je išao u školu i ima diplome s kairskog Univerziteta iz političkih nauka i iz prava.

“Veoma sam volio školu, bio sam najbolji od svih u srednjoj školi”, kazao je on u martu 2016. u intervjuu za interni magazin Al Jazeere.

Novinarsku karijeru počeo je 1988. kao politički urednik radiostanice Sawt al-Arab (Glas Arapa) u Kairu. Kasnije je postao i spiker. Tokom rada na toj stanici radio je i za istraživačke centre u Egiptu.

Tokom 1997. počeo je raditi za državnu TV-stanicu Nile kao dopisnik za politička pitanja, a kasnije je postao i šef dopisnika tog kanala.

U Al Jazeeri od 2010.

Nekoliko godina boravio je u Palestini, gdje je intervjuisao Yassera Arafata, bivšeg predsjednika Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), i izvještavao s većih događanja, kao što je povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze 2006. godine.

Potom je radio za nekoliko arapskih novinskih kanala da bi postao i šef ureda Sudan TV-a u Kairu. Tokom tih godina predavao je i na Institutu za radio i televiziju u Kairu, a govorio je o produkciji vijesti i poslovima urednika.

Al Jazeeri se pridružio 2010. kao dopisnik iz Kaira nakon što ga je mreža povremeno upošljavala kao slobodnog novinara. Izvještavao je s egipatske revolucije 2011. kad je svrgnut bivši predsjednik Hosni Mubarak i s dešavanja koja su uslijedila sve do zatvaranja ureda Al Jazeere u Kairu 2013, kad se preselio u sjedište Al Jazeere u Dohu i počeo raditi kao producent vijesti.

Majed Khedr, njegov nadređeni u Dohi, kaže da je Hussein neko “ko zna kako se prave vijesti”. On se prisjetio Husseinovih načina popravljanja raspoloženja u stresnom okruženju.

“Ima jedinstven, zabavan duh i dobar smisao za humor. Uvijek je donosio hranu; obično je to bila egipatska. Takav je bio Mahmoudov duh, Bog ga blagoslovio. Njegovo ime još je u dnevnom rasporedu rada jer smo uvjereni da je s nama”, ističe Khedr.

Tri posjete sedmično

Anas Zaki, urednik vijesti na Al Jazeera Arabicu, opisuje Husseina kao nekoga ko je “uvijek tu za prijatelje”. Oni su skupa studirali i prijatelji su više od 30 godina.

Zaki kaže da, ako je Husseina neko nazvao kasno po noći zbog problema koji ima, on bi mu odmah otrčao kući i “nikad ne bi dozvolio da neko osjeti da je zbog njega ostao bez sna i lagodnosti”.

Zahra Hussein govori da je njen otac iskazao strah da će mu roditelji preminuti dok je u zatvoru. Njegova majka ima srčanih problema.

Sedmične posjete ograničene su na tri osobe. Budući da ima dosta djece i rodbine, neki rođaci mjesecima čekaju da vide Husseina.

“Uprkos svim mojim pokušajima, osjećam da ne mogu uraditi ništa za oca. Imam osjećaj da bi on sve lako riješio da sam ja u zatvoru, a on vani. Vjerujem u Boga, ali sam većinom očajna”, dodaje Zahra.

Izvor: Al Jazeera