Novinar Al Jazeere ubijen u Siriji

Mohammed al-Horani je drugi novinar ubijen iz zasjede u Siriji u 24 sata (Al Jazeera)

Novinar Al Jazeere Mohammed al-Horani ubijen je u petak snajperskim hicem iz zasjede u Daraai, na jugu Sirije.

“Sirijski 33-godišnji novinar koji je koristio pseudonim Mohammed al-Horani ubijen je sa tri metka tokom pokrivanja borni na prvim linijama fronta u gradu Busra Al-Harir u pokrajini Daraa”, saopćeno je u petak.

Glasnogovornik medijske mreže Al Jazeera je potvrdio da “ciljanje novinara saradnika i ekipa mreže neće dovesti do promjene uredničkog načina rada i pravila rada koje je mreža usvojila od prvog dana rada, prije 16 godina, kojim se osigurava istinito izvještavanje”.

Prije nego što je radio za Al Jazeeru, al-Horani je bio aktivan u pobuni protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Horani je drugi novinar ubijen iz zasjede u Siriji u 24 sata.

S ovim ubistvom, broj ubijenih stranih i sirijskih profesionalnih novinara porastao je na 20, saopćili su Reporteri bez granica.

Saučešće Hollandea

Francuski predsjednik Francois Hollande izrazio je saučešće u petak zbog ubistva francuskog novinara u sirijskom gradu Halepu dok je izvještavao o građanskom ratu.

Novinar Yves Debay izvještavao je o sukobima između pobunjenika i snaga odanih predsjedniku Basharu al-Assadu kada ga je ubio režimski snajper u četvrtak, izvijestio je Media centar u Halepu. Media centar predstavlja mrežu antirežimskih aktivista u gradu.

Snajper je bio postavljen na krovu centralnog zatvora u Halepu, prenio je AP.

Sirijski pobunjenici su prebacili njegovo tijelo preko granice u Tursku gdje je zvaničnik ministarstva rekao da je proglašen mrtvim po dolasku u državnu bolnicu u pograničnoj pokrajini Kilis u petak ujutro.

Turski zvaničnik je rekao da preliminarni nalazi obdukcije pokazuju da je ustrijeljen u srce. Zvaničnik je želio ostati anoniman u skladu s politikom države u situacijama koje uključuju smrti stranih državljana.

Izvor: Al Jazeera i agencije