Novinar i kolumnisti Al Jazeere dobitnici UN-ove nagrade

Novinar i kolumnisti Al Jazeere ističu da im nagrada puno znači (Al Jazeera)

Kolumnisti i novinar Al Jazeere Balkans, Dragan Bursać, Aida Hrnjić i Sanel Kajan dobitnici su nagrada Ujedinjenih naroda za novinarski doprinos informisanju i promociji ciljeva održivog razvoja u BiH tokom 2017. godine.

Bursać je nagradu dobio za tekst “Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica”, objavljen na portalu Al Jazeere Balkans, a koji je preveden i na engleski.

Bursać je za isti tekst u martu ove godine dobio nagradu European Press Prize 2018. u kategoriji “Mišljenje“.

Zbog svog kritički intoniranog pisanja Bursać je često bio meta napada. Sredinom 2017, nakon objavljivanja teksta pod naslovom “Slavi li Banja Luka srebrenički genocid?”, primio je ozbiljne prijetnje smrću.

Grijeh je ne pisati o neoktrivenim stvarima

U tekstu je iznio mišljenje o tada najavljenom skupu podrške Ratku Mladiću, optuženom za najteže zločine počinjene u Bosni i Hercegovini. Najavljeno je da će se skup održati 11. jula, na dan obilježavanja godišnjice srebreničkog genocida.

Zbog svojih tekstova i javno izrečenih stavova više puta je suočen s prijetnjama smrću.

Bursać kaže da mu nagrada puno znači i da ona na određen način potvrđuje njegov rad.

“Činjenica da su i druge kolege sa Al Jazeere dobile ovu nagradu čini ovu našu medijsku kuću na svim poljima jakom i zaista sam ponosan“, navodi Bursać.

Kaže da bi bio grijeh ne pisati o neotkrivenim stvarima kojih, ističe, u BiH ima pregršt.

“Nema tu nekih viših ili nižih pokretača što me tjera da pišem. Živjeti u zemlji gdje ima toliko neotkrivenih stvari, stvari koje se dešavaju u našoj okolini, to ne objaviti bi bio grijeh. To je ljudska dužnost pisati o tome i drago mi je da s ove pozicije mogu da radim ono što radim“, navodi Bursać.

Aida Hrnjić, koja u svojim tekstovima čitateljima približava probleme s kojim se susreću djeca s poteškoćama u razvoju, kao i njihovi roditelji, dobila je nagradu UN-a za tekst “Kako je država postala vlasnik našeg automobila“.

Hrnjić, koja je i sama majka djeteta iz autističnog spektra, opisuje svakodnevnu borbu roditelja i djece, stavljajući tu problematiku u društveni kontekst.

Izvršen pritisak na vlasti

Kaže da je ponosna na nagradu, a da joj je najveće priznanje to što je navedeni tekst izazvao lavinu komentar i izvršio pritisak na vlasti, koje su u konačnici izmijenile član Zakona koji je propisivao da, ukoliko roditelj djeteta s poteškoćama u razvoju ima automobil, dijete ne ostvaruje nikakva socijalna prava.

“To se odnosi na dječiji dodatak, subvenciju za vrtić itd. Ovakvim, pozitivnim primjerom, mi smo to uspjeli izmijeniti. Napravili smo pritisak na nadležne“, kaže Hrnjić.

To joj je, ističe, najveća satisfakcija za ono što radi, a i poticaj da u budućnosti nastavi djelovati kao i do sada.

Novinar Al Jazeere Sanel Kajan nagradu UN-a je dobio za tekst “BiH zanemaruje djecu s poteškoćama u razvoju”.

Kaže da je sve je došlo nenadano, te da je za priznanje UN-a čuo jučer, dok je sa suprugom bio na godišnjem odmoru u Rusiji.

“Evo me sada u busu za Mostar, onako slomljen i umoran, ali baš sretan. Jer kada tvoj rad, zalaganje i profesionalnost prepoznaju i nagrade Ujedinjene nacije tj. tim UN-a u BiH, onda je to nešto posebno. A tim više jer je ovo priznanje za moj angažman vezan uz promociju prava osoba s teškoćama u razvoju, djece posebno. Kao ocu troje djece, ali i kao novinaru, ova nagrada mi mnogo znači. Nadam se da će i odgovorni u bh. institucijama napokon učiniti nešto konkretno kako bi pomogli onima koji se svaki dan susreću s problemima ‘Kako preći ulicu?’, ‘Kako ući u vozila gradskog prijevoza?’, te ‘Kako se popeti na trotoar?'”, ističe Kajan.

Izvor: Al Jazeera