Novinar Stefan Cvetković traži međunarodnu istragu otmice

Stefan Cvetković kaže kako mu je sugerirano kada se vratio kući se suzdrži od javnih nastupa dok traje istraga, ali je odustao od toga (Al Jazeera)

Novinar Stefan Cvetković je na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Beogradu potvrdio kako je bio otet i traži međunarodnu istragu tog slučaja.

On je rekao kako je kod njega kapa kojom mu je tokom navodne otmice bilo pokriveno lice, da će je predati jednoj stranoj ambasadi “radi preventive” i kako će od tog diplomatskog predstavništva tražiti međunarodnu istragu.

Kaže da na toj kapi mogu biti samo njegov DNK i DNK otmičara.

Ispričao je svoju verziju toka otmice, a tvrdi kako ga niko iz policije nije našao, već da je pušten i kako je, kada je pušten, nazvao policijskog službenika, čiji broj zna napamet.

“On je došao za veoma kratko vreme. Sa mesta gde su me ostavili otmičari, otišli smo do mesta gde su bili drugi policajci i onda prelazim u kola Ministarstva unutrašnjih poslova, u kojima su bili Nikola Popovac i Dijana Hrkalović. Tim kolima, pod rotacijom, otišli smo do Beograda, gde sam u kabinetu gospođe Hrkalović saslušan”, rekao je Cveković.

Čudna dešavanja

Kazao je kako s policijom nije imao nikakav problem te kako je ponašanje svih prisutnih bilo veoma profesionalno.

Svi su, kaže, bili veseli što je tu, i dodaje kako ga je tada zvao i ministar policije Srbije Nebojša Stefanović, kojem se zahvalio što su se mnogi angažirali poslije otmice.

Kaže kako je po dolasku u Belu Crkvu saznao koje se informacije o njemu šire – kako je bio u Segedinu i potrošio novac koji je navodno dobio od nekog “na kurve i drogu”, kako je strani plaćenik, kako je “pao” na poligrafu i kako mu je neko od kosovskih političara dao novac da snima film o Oliveru Ivanoviću.

Kada se vratio kući, sugerirano mu je, navodi, da se suzdrži od javnih nastupa dok traje istraga, ali je odustao od toga.

“Suzdržavao sam se prvog dana, da bi, posle konsultacija, zbog nekih čudnih dešavanja, juče [ponedjeljak] u toku dana odlučio da izađem u javnost, jer su neke stvari dobile neželjene posledice. Čak i ako su to policijski spinovi zarad istrage, to može da ode nekim putem, sa kojeg nema povratka. Ne zarad sebe, jer sam kroz mnoge stvari prolazio, ali nisam ja ovde meta, već oni koji istražuju, koji neće da ćute, koji neće partijski i policijski da pišu”, rekao je Cvetković, ali nije objasnio na šta tačno misli.

Namjera iza otmice

Cvetković je ocijenio kako nije on bio važan, već kako se iza njegove otmice krije neka namjera.

“Mogu da nagađam koja je, imam samo sumnju”, rekao je on.

Odbacio je mogućnost da je policija sarađivala s njegovim navodnim otmičarima, ali dodaje kako misli da u Srbiji postoji više otuđenih centara moći, od kojih neko, kako kaže, možda ima svoje ljude u sistemu.

Na konferenciji za novinare je kazao kako je sakrio kapu kojom je bilo prekriveno njegovo lice, kao i telefon, jer su to važni dokazi, ali kako ih istražni organi mogu uzeti u svakom trenutku.

Novinar Stefan Cvetković iznio je niz nelogičnosti i laži, što dokumentiraju sve analize i provjere MUP-a i nadležnog tužilaštva u Vršcu, prije svega kroz dobijene DNK analize, pregled sigurnosnih kamera, ali i činjenicu da je “pao” na poligrafskom ispitivanju, izjavio je u utorak direktor policije Srbije Vladimir Rebić.

‘Moguća pomoć drugih lica’

“Ako napomenemo ključni dokaz da na satu koji je nađen na licu mesta navodnog krivičnog dela ne postoji ničiji DNK osim Cvetkovićevog, a on je napomenuo da mu je sat skinut od strane lica koje nije koristilo rukavice, jasno je da je priča izmišljena i potpuno netačna”, rekao je Rebić za Tanjug, nakon konferencije novinara Cvetkovića.

Potvrdu da je priča nelogična, ukazuje direktor policije, pruža i rezultat poligrafskog ispitivanja, gdje je Cvetković “pao” na pitanjima “da li je priču izmislio i da li je imao pomoć drugih lica”.

Rebić je kazao da nisu potvrđeni ni Cvetkovićevi navodi da se u određenom vremenskom periodu kretao pojedinim ulicama Bele Crkve, jer pregledom kamera nije utvrđeno da se kretao tim ulicama, a nema ni navodnog vozila za koje je tvrdio da ga je pratilo.

Uz to, naglašava direktor policije, sporno je da nijedan građanin iz Bele Crkve nije potvrdio ono što je Cvetković iznio policiji, imajući u vidu da se navodni događaj desio u širem centru grada, koji je veoma prometan.

Kapa kao ključni dokaz

U nizu nelogičnosti za Rebića je i činjenica koju je Cvetković spomenuo na konferenciji za novinare, a to je da kapu, koja bi mogla biti ključni dokaz, sačuvao na sigurnom mjestu i nije je želio predati policiji.

“Logično je, kada želite da se krivično delo nad vama rasvetli, da ključne dokaze predate policiji. On je kapu sve dane držao na skrivenom mestu i praktično onemogućio da se uzmu potrebni DNK tragovi”, ukazao je direktor policije.

Rebić je rekao je da je 90 posto izlaganja novinara nelogično, a da je način na koji je događaj predstavio novinarima i javnosti “komičan”.

Dodao je da je Cvetkoviću dato obezbjeđenje, koje će ostati uz njega sve dok se ne otklone sve sumnje da postoje određene prijetnje. 

Izvor: Agencije