Novinari bez granica: Iran je od 1979. zatvorio stotine novinara

Podaci će biti proslijeđeni Visokom komesaru za ljudska prava Ujedinjenih nacija, kažu iz RSF-a (EPA)

Iran je uhapsio, zatvorio ili ubio najmanje 860 novinara u tri decenije nakon Islamske revolucije iz 1979. godine, sudeći po dokumentima koje je dobila organizacija „Novinari bez granica“ (RSF).

Dojavljivači su stekli uvid u oko 1,7 miliona zvaničniih dokumenata u periodu od 1979. do 2009. godine, uključujući i sudske procese protiv građana, pripadnika manjina, protivnika vlasti i novinara, objavio je RSF na konfedenciji za medije u Parizu.

Najmanje četiri osobe su pogubljene, navedeno je na konferenciji.

Ovi podaci izašli su na vidjelo nekoliko dana nakon 40. godišnjice Islamske revoludije.

Generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire rekao je da je ova organizacija mjesecima upoređivala ove podatke sa svojim, kao i dokumentima ostalih nevladinih organizacija, te ustanovila da su stotine novinara bile na meti vlasti.  

„Nakon mjeseci detaljnog istraživanja, RSF je došao do saznanja da je najmanje 860 novinara uhapšeno, zatvoreno, a u nekim slučajevima i pogubljeno od strane iranskog režima u periodu od 1979. i 2009. godine“, rekao je on.  

Oko 61.900 političkih zatvorenika

Među četiri novinara koja su pogubljena je i Simon Farzami, švicarsko-iranski državljanin jevrejskih korijena i bivši šef ureda francuske agencije AFP, koji je uhapšen 1980. godine. Tu su još Farj Sarkhohi, urednik političkog magazina koji je nestao 1996. na putu za Njemačku, te Zahra Kazemi, iransko-kanadska fotoreporterka koja je preminula od povreda koje je zadobila premlaćivanjem u zatvoru 2003. godine.

Iran je demantovao da ju je ubio, ali nije naveo detalje o tome kako je izgubila život.

RSF još navodi da je u Iranu od 80-tih godina prošlog stoljeća bilo oko 61.900 političkih zatvorenika, od kojih je preko 500 njih starosne dobi od 15 do 18 godina.

Ovi dosjei dodati su dokazima o masakru iz 1988. godine, u kojem je oko 4.000 političkih zatvorenika pogubljeno, navodno, prema naređenju ajatolaha Ruhollaha Khomeinija, osnivača Islamske republike.  

Iran je negirao da se masakr dogodio.

Deloire je dodao da će organizacija materijal proslijediti Visokom komesaru za ljudska prava Ujedinjenih nacija, u nadi da će biti preduzete adekvatne mjere.

Izvor: Agencije