Novinari ispitani zbog bespilotnih letjelica

Upravljanje bespilotnim letjelicama iznad prijestolnice je zabranjeno francuskim zakonima (AP)

Ekipu Al Jazeerinih novinara ispitala je francuska policija zbog kontroliranja bespilotnom letjelicom u parku Bois de Boulogne, na zapadnom obodu Pariza.

Glasnogovornik Al Jazeere, u saopćenju od četvrtka, naveo je kako su tri novinara ove medijske kuće „oslobođeni nakon što su proveli 19 sati u pritvoru“.

„Naše osoblje u Parizu pokušavalo je ilustrirati prilog o domaćim bespilotnim letjelicama koje su prisutne na širokom tržištu, pokušavali su pokriti priču o nedavnim misterijama vezanim za dronove u Parizu i o širim brigama za sigurnost u Francuskoj“, navodi se u saopćenju.

„Al Jazeera se ponosi integritetom svog medijskog sadržaja i konstantno nastoji svojoj publici ponuditi kompletnu sliku jedne priče.“

Ova hapšenja su uslijedila nakon što su dvije prethodne noći viđane misteriozne bespilotne letjelice iznad francuske prijestolnice, premda izvor upoznat sa ovim slučajem navodi kako novinari nisu umiješani u ranije incidente.

Neobjašnjeni slučajevi desili su se nedaleko od ambasade Sjedinjenih Američkih Država, blizu vojnog muzeja, Ajfelovog tornja i nekoliko većih prometnica koje vode iz i u glavni grad Francuske, navela je policija.

Noćni letovi

Upravljanje bespilotnim letjelicama iznad prijestolnice je zabranjeno francuskim zakonima.

Oktobra prošle godine, jedan 24-godišnji izraelski turista je proveo noć u zatvoru i platio globu od 450 američkih dolara jer je kontrolirao jednu ovakvu letjelicu iznad katedrale Notre Dame.

Policija još nije uhvatila nijednu osobu koje su kontrolirale dronove tokom noćnih letova i nije jasno da li je riječ o neslanim šalama, turističkim ispadima ili nečem ozbiljnijem.

„Ljudi ne trebaju biti zabrinuti, već oprezni, ovo je problem kojem se pristupa veoma ozbiljno“, kazao je glasnogovornik francuske Vlade Stephane Le Foll početkom ove sedmice.

Izvor: Al Jazeera i agencije