Novinari izviždali predsjednika Sobranja

Novinari i skupštinski izvještači izviždali su u četvrtak predsjednika makedonskog Sobranja Trajka Veljanovskog.

Tako je, nakon što su novinari napustili rad Zakonodavnog doma, počela sjednica namijenjena zastupničkim pitanjima. Time su izrazili revolt zbog nasilnog izbacivanja iz plenarne sale u ponedjeljak, neposredno prije nego što je skupštinsko obezbjeđenje izbacilo i zastupnike opozicije.

Nakon toga je vladajuća većina izglasala proračun za 2013. godinu. Dok su u sali zastupnici vladajuće stranke postavljali pitanja, zastupnici najveće opozicijske stranke, Socijal-demokratskiog saveza, improvizirali su sjednicu sa zastupničkim pitanjima ispred Sobranja.

Priznanje Veljanovskog

U intervjuu za državnu Makedonsku informativnu agenciju, predsjednik Sobranja Trajko Veljanovski je rekao da su poslanici opozicije bili izbačeni prema njegovoj naredbi.

„Ipak, trebat će vremena da prođe lična gorčina i zaprepaštenost zbog odnosa mojih kolega, koji su kao grupa nasrnuli na mene. Konkretno, hoću da se jasno zna da je bilo postupano prema članu 93 Pravilnika o radu. U saglasnosti s tim, izdata je naredba da se pomoću unutrašnjeg obezbjeđenja stvore uvjeti za rad Zakonodavnog doma i da se uspostavi red“, rekao je Veljanovski.

No, i dalje ostaje pitanje ko stoji iza izbacivanja novinara u ponedjeljak.

Reporterka Al Jazeere Milka Smilevska rekla je da se predsjednik Sobranja ogradio od izbacivanja novinara, ali da je to pitanje opoziciona albanska partija postavila premijeru Nikoli Gruevskom.

„Premijer je izrazio žaljene zbog toga što se desilo i rekao da je započet postupak za utvrđivanje odgovornosti za taj događaj i da će to imati svoj ishod“, rekla je reporterka Al Jazeere.

Američki ambasador u Makedoniji Pol Volers je kazao da Makedonija zaslužuje bolje i da nema mjesta nevoljama. 

“Ambasador je rekao da ga je najviše uznemirilo to što su izbačeni novinari i što su bili onemogućeni da obavljaju svoju osnovnu funkciju, a to je da izvještavaju građane o dešavanjima u vlasti“, rekla je reporterka Al Jazeere. 

Mirjana Maleska, profesorica političkih nauka na Univerzitetu jugoistočne Evrope u Tetovu i ekspertica za novu balkansku politiku je za Al Jazeeru izjavila da je Makedonija pala na dno.

Udar na demokratiju

„Pali smo na dno, udarili smo u dno. Bili smo jako ponosni zato što je Makedonija skoro neoštećena izašla iz jugoslovenske krize, ali ovo što se sad dešava, to je udar na demokratiju. Naši političari ne znaju da vode ovu zemlju, oni koji su većina, baš zato što su većina, misle da mogu raditi što žele. Ali, preko toga se ne može preći“, rekla je Mirjana Maleska.

Dodala je da je opzicija ponižena i posramljena.

„Radi se o ljudima koji su poniženi, posramljeni. Među njima je bilo i starijih ljudi i oni su doživjeli da ih neko vuče po sali. Sada tu ima i lične netrpeljivosti, osvete“, rekla je Maleska. Međutim, ona ne misli da će opozicija ostati dugo na ulici

„Oni ne žele i ne mogu biti dugo na ulici. Mislim da će oni alarmirati međunarodnu javnost i insistirati da se u Makedoniji uspostavi parlamentarna demokratija“, rekla je Maleska i dodala de će ovi događaji svakako uticati na put Makedonije ka Evropskoj uniji i da će ta zemlja morati uložiti dodatno vrijeme i snage da nadoknadi štetu koja je nanesena demokratiji ovih dana te da će neki ministri morati podnijeti ostavke.

Reporterka Al Jazeere iz Skoplja je izvjestila da opozicija i u četvrtak nastavlja sa protestom, tj. blokadom, po istom, ranije utrvđenom scenariju.

Izvor: Al Jazeera